Menu

.      

Kõik Sõmerpallu säärusid vaatama!

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Kui tavaline motosport võib inimesi külmaks jätta, siis Sõmerpalus homme rajale kihutavad säärud kindlasti mitte. Sõmerpalus tänavu juba seitsmendat aastat toimuv kostümeeritud säärude sõit on asi, mida on raske sõnadesse panna – seda peab igaüks ise oma silmaga nägema.

Mida aasta edasi, seda popimaks sääreväristajate ehk säärude sõit muutub. Möödunud aastal läks rajale juba 90 võrri ja neist enamuse sõitjad olid kostümeeritud. Enne säärude sõitu läbib pealtvaatajaid alati kahin ja elevus – kunagi ei tea, mis kostüümidega seekord välja tullakse. Tänu säärude sõidule on Võrumaalt juba kõik kasutatud punnvõrrid üles otsitud ja korda tehtud. See on sõit, mida ootavad nii sõitjad ise kui ka pealtvaatajad. Aega võistluseks valmistuda on terve aasta ja seetõttu mõeldakse välja kõige eriskummalisemad kostüümid. Näiteks möödunud aastal oli lavastatud motopulm. Rajale läksid teiste seas pruutkleidis pruut, peigmees järgi lehvitamas, Miki-Hiir, karjanaised, Batman, mesimumm, kloun, tissidega beibe, madrus ja tiigrid. Säärude kostüümiauhinna võitsid Red Bulli tiivad, ergutusauhinna said karjanaised ja lilleneiu. Meeskonna arvestuses tulid võitjaks pulmalised, ergutusauhind läks nelja mootoriga sääru võistkonnale ning must-valgete kostüümidega võistkonnale Black & White.

Säärude klassis fantaasiale piire pole pandud. Ainsaks tehniliseks tingimuseks on kuni 50 m3 mootor ja õhkjahutus. Erandina on lubatud kasutada ka nõukogudeaegse Družba sae mootorit.

Sõmerpalu kross on omamoodi festival, mis suudab igal aastal millegagi üllatada. Näiteks möödunud aastal olid esimest korda Eestis võistlusrajale toodud elektrilised mootorrattad – kolm ratast Soomest ja teist samapalju Eestist. Elektriratas on nagu tavaline tsikkel, ainult kütusepaagi asemel on aku ja ratast veab edasi elektrimootor. Sõmerpalu krossi jaoks on valmis tehtud eraldi motokrossi laul Aivar Leoki sõnadele, mida esitab Heino Kardsepp. Sõmerpalu kross on nagu hea vein, mis läheb iga aastaga aina paremaks.

20 PÄEVA ENIMLOETUD