Menu

.      

Väiketootmine on elustiil

Võrumaal Vastseliina vallas Heinasoo külas asuva Pütsepa-Gotlibi talu peremees Martin Aim. Fotod: ANDREI JAVNAŠANPIIMATALU • Mullu valiti parimaks noortalunikuks Martin Aim. Võrumaal Vastseliina vallas Heinasoo külas asuva Pütsepa-Gotlibi talu pärisperemeheks sai Martin Aim 2009. aastal, kui ta tööjärje isa Reinu käest üle võttis.

Talul on aukartustäratav ajalugu. Üks esiisadest ostis 1850-60ndatel aastatel Vastseliina mõisnikult parun von Lipphardilt 300 aakrit maad, kus Aimid on nüüd põlvest põlve toimetanud. Enne nimede eestistamist olid Aimid Mokrad. Isa Rein ja ema Ilme hakkasid talu pidama pärast maade tagastamist 1989. aastal. Varem peeti viit lehma Vastseliina alevis, siis aga võeti oma talus laudaehitus ette. „Ma olen talutööde juures olnud poisikesepõlvest peale ja tegema pidi kõiki töid,” räägib praeguseks 36aastaseks saanud Martin Aim. Tema on pere neljast pojast kolmas. „Ega ma keskkoolis käies arvanud, et siia talu pidama tulen,” on Martin öelnud.

1996. aastal pärast keskkooli lõpetamist läks Martin Räpina aianduskooli keskkonnakaitset õppima, hiljem aga jätkas õpinguid Tartus Eesti maaülikoolis, kus kõik ained said tehtud, aga lõputöö jäi tegemata. „Ma ei arva, et see neli-viis aastat Tartus oli mahavisatud aeg. Kooli tagasi minna ma ei plaani. Praegu korraldatakse palju koolitusi, kus saab juurde õppida ja vajalikke teadmisi omandada,” rääkis Martin.

{fcomment}

20 PÄEVA ENIMLOETUD