Menu

.      

Lehmad harjuvad lüpsirobotiga erinevalt

Nii see robot lüpsabki. Foto: JOOSEP AADERLAUDAELU • Eile oli Võhandu Põllumajanduse OÜ uude nelja lüpsirobotiga lauta viidud 150 lehma. Umbes niisama palju või natuke vähem on veel sinna viia, rääkis Võhandu loomakasvatuse juht Esta Plato. „Päris 300 lehma lauta ei saa, aga vähemagagi on tegemist. Lehmad on sarnaselt inimestele erinevad. Osad võtavad lüpsiroboti rutem omaks kui teised,” seletas Esta Plato probleemi lahti. Ta lisas veel, et lehmad on uudishimulikud ja see ehk aitab kiiremini uuele lüpsimoodusele üle minna. Aga enne kolme-nelja kuud seda küll ei juhtu. Nagu ikka, võtab kõik uus aega.


Lehmad tuuakse lauta madala käruga ja ikka 20 tükki korraga. Esimestena toodud loomade ja uute vahel oli ka vahe. Niinimetatud vanad olijad ehk varem toodud loomad on rahulikumad. „Aga esimestel päevadel, kui loomi hakati tooma, oli laudas lärm nii öösel kui päeval. Kõik juba toodud lehmad karjusid,” meenutab paari nädala tagust olukorda farmijuhataja Birgit Tuus.


Teel uude lauta – ei tea, kas on ka sõbralikud naabrid? Foto: JOOSEP AADERPraegu käivad esimestena lauta tulnud loomad juba kolm korda lüpsmas. Uues laudas hakkabki nii olema, et lehm tuleb lüpsma iseseisvalt, loomulikult antakse talle ka seepeale maiust. Et alati oleks teada, missugune loom lüpsile tuli, on loomal vastav kiip. Tegelikult on terve süsteem, kuidas lüpsile tulnut märkida, aga see jäägu laudatöötajate teada.


Loomakasvatuse juht Esta Plato seletas veel, et esimene lüps on nii väike, mõni lehm annab vaid 300-400 grammi piima. Kõik tuleb stressist, aga tasahilju hakkab toodang taastuma. Sööta jagatakse nagu ikka ja eks lehmad harju pikapeale. Teine-kolmas lüps on juba paremad.


Võhandu loomakasvatuse juht Esta Plato paneb saabuvad lehmad arvutisse kirja. Foto: JOOSEP AADERNagu öeldud, on lüpsmine edaspidi nii-öelda lehma otsustada. Lüpsma saab tulla ööpäev ringi ja küllap harjuvad ka selle puhul oma ajad sisse. Räägitakse igasuguseid lugusid loomadest, kes juba varakult enne lüpsi ümber aparaadi sõeluvad ja maiust nõuavad.


Jätame rahuliku ja naeratava Esta Plato lauta arvuti taha lehmi kirja panema ning tõttame välja, sest uued asukad on teel lauda poole. Muide, Esta Plato vist ainult paistab nii rahulikuna, sest küllap on tal närv sees. Küllap muretseb loomade kolimise ja lüpsirobotiga harjumise pärast ka Võhandu POÜ esimees Toomas Pihu. Temagi tuli lauda juurde asjade käiku uurima.


Kuniks fotograaf kärus olevatest ja oma tegelikult mõnusale saatusele vastu sõitvatest lehmadest pilti tegi, vilksas üks Esta Plato ütlus mõtetest läbi. Ja see oli lihtne – robotlaudad on meie tulevik. Pole enam maal naisi, kes laudas töötada tahaksid. Palk on küll suur, kuid töö ka raske. Robotid tulevad lüpsinaiste asemele küll teosammul, aga nad tulevad. See on lähim tulevik meie lautades.

PILDIGALERII

20 PÄEVA ENIMLOETUD