Menu

.      

Maal elamine on usu küsimus

Inimene on ajaloos teinud paljusid asju mitte seepärast, et need oleks kasulikud, vaid selleks, et on millessegi uskunud. Usk on aidanud inimesi hakkama saada rasketel hetkedel, siis kui ratsionaalsed argumendid on olemiseks vähesed või suisa kadunud.

Väga hea näide usu mõjust on Eesti riik. Eesti iseseisvuse väljakuulutamine sai 1918. aastal võimalikuks tänu usule muistsesse vabadusvõitlusse. Nagu nüüd on ajaloolased välja toonud, puuduvad eestlaste muistsest vabadusest ja üldse eesti rahvast pädevad ajaloolised tõendid. Ometi leidus teatud hulk inimesi 20. sajandi algul, kes vabadusse uskusid ja lõid tiivustatuna sellest usust iseseisva Eesti riigi.

Usk on midagi niisugust, mis ei peagi olema millegagi tõestatud, selle võib inimene nii-öelda emapiimaga oma vanematelt kaasa saada. Jõuluvana pole teadlaste arvates olemas, ent ometi usub jõuluvana miljoneid inimesi maailmas. Sama lugu on jumalaga. Usk jumalasse on tiivustanud ja aidanud miljoneid inimesi, kuigi teadlased on jumala olemasolu vaidlustanud. Samas – kuidas saab jumalat mitte olemas olla, kui temasse usutakse? Nii on ka Eesti iseseisvusega – kuni sellesse usutakse, niikaua on see olemas.

Nii nagu on usk iseseisvasse Eestisse seoses üleüldise euroeufooriaga hägustumas, nii on eestlased kaotamas usku maal elamise võimalikkusse. Kuigi valdav enamus eestlasi on pärit maalt, sealsetest suurtest peredest, ei usu praegused noored, et maal on võimalik hakkama saada. Maal elamise usku pole kaotanud noored ise – usku on lämmatanud vanemad ja vanavanemad, kes on pimestatud välismaa kirevatest tuledest ning ilusatest asjadest. Usk pole kadunud mitte ainult maal elamisse, vaid Eestis elamisse tervikuna. Usutakse, et välismaal on võimalik olla õnnelikum, kuigi välismaale minejate lood räägivad kõigest muust kui õnnest. Valdav enamus välismaale läinud ja sinna jäänud eestlastest on elanud üksinduses, rebituna ära oma juurtest ning jäädes kaugele kohalikust elanikkonnast. Nüüd aga, mil inimesed maailmas on naasmas oma juurte juurde, taastub usk maal elamise võimalikkusse.

20 PÄEVA ENIMLOETUD