Menu

.      

Hiina turg on võimalus

Ajal, mil Euroopa turg kas seisab või teeb vähikäiku, arenevad tormiliselt idapoolsed turud, teiste seas 1,36 miljardi elanikuga Hiina turg.

Ainuüksi Pekingi linnas, kust tulid eile Võrumaale sealsed ettevõtjad, elab tagasihoidliku hinnangu põhjal ligi 20 miljonit inimest. Eesti jaoks, kus inimesi tuleb tuletikuga taga otsida, on selline kogus hoomamatu suurus. Küll aga annab sellist rahvahulka ära kasutada oma toodangu müügiks, millist võimalust on ära kasutamas Võrust alustanud lastetoamööbli valmistamise ettevõte AS Suwem.

Hiina 1,36 miljardiga ja India selle kannul 1,24 miljardiga on maailma suurimad turud, mis seni polnud suured tarbijad seoses elanikkonna suhtelise vaesusega. Ent kaasaegsed majandusmudelid on jõudnud nii Hiinasse kui ka Indiasse, mistõttu on sealne elanikkond kiiresti rikastumas ja näiteks Pariisi külastajate hulgas pole enam aastaid esikohal ameeriklased, vaid hiinlased. Hiina pole enam aastaid ettevõtjate jaoks odav tootmise koht, vaid turg, mis kasvab kiiremini kui ükski muu turg maailmas. Arvatakse, et juba viie aasta pärast, 2015. aastaks edestab Hiina USAd SKP poolest, mis tähendab, et Hiinast saab maailma kõige suurem majandus. Ühtlasi tähendab USA edestamine, et Hiina majandus on suurem kui kõigi Euroopa Liidu riikide majandus kokku. Ainsa vahega, et Hiina majandus jätkab prognooside kohaselt kiiret kasvamist, aga Euroopa majandus kasvab aeglaselt või seisab paigal.

Hiina ja India majanduste kasv seab Eesti, eriti aga Lõuna-Eesti hoopis uude olukorda. Pärast piirilepingu ja sellega seotud kaubanduslepete sõlmimist Venemaaga on võimalik hakata kaupa saatma läbi Venemaa Hiinasse, mis lühendab mitmekümnekordselt senist kolme kuu pikkust kauba teekonda. Kagu-Eesti ettevõtetel on võrreldes teistega lihtsam saata kaupa Hiina turule ja vastupidi – võtta Eestis vastu Hiinast Euroopa turule saabunud kaupa. Hiina turgu arvestades on rajatud Koidula raudteesõlm, mis praegu seisab suhteliselt tühjalt, ent mis juba mõne aasta pärast võib jääda jänni suurenevate kaubavoogude teenindamisega.{jcomments lock}

20 PÄEVA ENIMLOETUD