Menu

.      

Kõik pole veel kadunud

Kuni jätkub Võrumaal selliseid ettevõtjaid nagu Meelis Mõttus, kes on võtnud nõuks investeerida vabariigi äärealale metsa sisse miljoneid eurosid ja kuni jätkub puidutööstuse investeeringuid nagu kaks uut rajatavat pelletitehast Sõmerpalu vallas, siis võib öelda, et Võrumaal pole kõik kadunud. Lisaks on teinud maavanem Andres Kõiv ära suure töö ettevõtluskeskuste rajamiseks Võrumaale.

Sellise arengu taustal võib vaid küsida, miks seda kõike varem ei tehtud, näiteks Ida-Virumaal alustati tööstusalade arendusega kümmekond aastat tagasi ja praegu on võimalik maitsta esimesi vilju. Võrumaal kulub uute tööstusalade rakendumiseni loodetavasti vähem kui kümme aastat, aga praeguses olukorras, kus kõik piirkonnad Eestis võitlevad investeeringute eest, on iga aasta kallis. Iga aastaga jääb Võrumaal ligi 1000 elanikku vähemaks, sellise olukorra jätkudes pole paarikümne aasta pärast maakonnas kedagi, kelle jaoks uusi ettevõtteid avada. Kui praegu pole maakonnas ettevõtteid, kuhu tööle minna, siis varsti pole maakonnas enam inimesi olemasolevategi ettevõtete jaoks. Asja ei paranda võimalik haldusreform, mille tulemusel vabaneb mõnikümmend ametnikku, kellest pooled juba pensionieas.

Kuivõrd Soome majandus on kriisis, siis jääb üle loota, et inimesed, kes on läinud Eestile raskel ajal Soome elama, tulevad sealt niipea tagasi, kui Eestis võimalused avanevad. Hea näide on Soomest Antslasse tegevuse üle toonud metalliettevõte OÜ Baltic Steelarc, kus valmistatud klaasi karastamise liinid lähevad laiali üle terve maailma, nii Hiinasse kui ka USAsse. Võrumaale piisaks mõnest sellisest ettevõttest, et elu taas käima saada.

Antsla metallimehed ütlesid, et oleks juba varem tulnud, aga nad ei salli praegust peaministrit Andrus Ansipit. Peaministri ülbe oleku pärast on paljud eestlased Soomes ootel ja naasevad niipea, kui peaminister ameti maha paneb. Sinna ei lähe enam õnneks palju aega – peaminister on lubanud ameti maha panna juba vastlapäeval, see on siis eeloleval teisipäeval, 4. märtsil.{jcomments lock}

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD