Menu

.      

Agu Palo: tutiga männid on Võrumaa kuld

Agu Palo näitab Võru linna külje all kasvavaid 160aastaseid ja keskmiselt 36 meetri kõrguseid mände. „Ühest sellisest puust võib saada kuni kaks tihumeetrit palki,” lisas Palo. Endise Juba mõisniku rajatud mets võetakse järgmisel aastal maha. Hiigelpuude seemnetest on seal praeguseks kasvanud uus männik, noorpuid on harvendatud ja maapind ette valmistatud.					        Foto: FOTOSFERA / ANDREI JAVNAŠANMETSANDUS • RMK Võrumaa metskonna eesmärk on ka tulevikus säilitada vähemalt pool siinsest metsast männikute all. Võrumaa piirkonna metsaülema Agu Palo sõnul on mänd olnud alates Eesti taasiseseisvumisest vaieldamatult kõige nõutum puuliik.

„Tutiga männid on kulla väärtusega,” ütles Palo. „Kagu-Eesti männikud on kõrged, võimsad, hästi laasunud ning männitüved annavad kvaliteetset palki.” Võrumaa riigimetsadest on männipuistutega kaetud 52 protsenti.

Võrumaal istutati tänavuse uuendusraie käigus 1,04 miljonit uut puud, millest 560 000 olid männid, 425 000 kuused ja 55 000 kased, vähesel määral istutatakse üksikuid tammikuid. Riigimetsa majandamise keskus (RMK) istutas üle Eesti tänavu kokku 19,8 miljonit uut puud.

Palo sõnul on männi kasvatamine kuuse ja kasega võrreldes keerulisem, esimesel viiel  aastal tuleb palju vaeva näha. „Noores eas mändidel on mitmeid vaenlasi: rohi kipub puudest üle kasvama, põdrad ja kitsed armastavad neid ära süüa,” lausus ta. „Seni on metsakasvatajad siiski hakkama saanud.”

20 PÄEVA ENIMLOETUD