Menu

.      

Toomas Hendrik Ilves: president peab riigisiseselt olema vahemees, samas tugev välis- ja julgeolekupoliitikas

President Toomas Hendrik Ilves nimetas Kuperjanovi jalaväepataljoni ja Võru maakonda riigikaitse seisukohast ülimalt oluliseks. Siit algab tema sõnul Eesti Vabariik, siinse piiri kaitstus tähendab Euroopa Liidu idapiiri turvalisust. „Kuperjanovi pataljon aga on Eesti kaitseväe äärmiselt motiveeritud ja väga hea väljaõppega üksus,” lisas ta.           Fotod: FOTOSFERA / ANDREI JAVNAŠAN

INTERVJUU • Vabariigi President Toomas Hendrik Ilves külastas reedel lahkumisvisiidil Taara linnakut, mille käigus lõi naela Kuperjanovi 2. jalaväebrigaadi lipu vardasse. President Ilves vastas pärast visiiti Võrumaa Teataja küsimustele.

Milline on Kuperjanovi jalaväepataljoni ja laiemalt Võru maakonna tähtsus riigikaitse seisukohast?

Toomas Hendrik Ilves: Ülimalt oluline. Siit algab Eesti Vabariik, siit algab Euroopa Liit. Siinse piiri kaitstus tähendab Euroopa Liidu idapiiri turvalisust. Kuperjanovi pataljon aga on Eesti kaitseväe äärmiselt motiveeritud ja väga hea väljaõppega üksus.

Milline peaks olema väikeriigi president?

T. H. I.: Ta peab mõistma oma riigi ja selle kodanike muresid, olema vahemeheks, kus vaja, tasakaalustama mõnigi kord valitsuse või seadusandja tormakust, või vastupidi, liigset mõtlikkust. Aga sama oluline, sageli veelgi tähtsam, on tema välis- ja julgeolekupoliitiline tegevus.

20 PÄEVA ENIMLOETUD