Menu

.      

Lahkumismeeleolud

Maavalitsuse pikaajaline töötaja räägib tänases ajalehes oma töölt lahkumise loo. Info maavalitsuse tegevuse kiire lõpetamise kohta tuli inimestele väga järsult, alles kuu aega tagasi teadsid ametnikud, et enne 2018. aasta teist poolt ei juhtu midagi ning tõenäoliselt ei juhtu midagi ka enne järgmise aasta lõppu. Valitsuse teade, et sulgemine tõmmatakse käesoleva aasta lõppu, tuli kõigile ootamatult.

Vesteldes viimastel kuudel tööpakkumisi avaldanud ja konkursse korraldanud tööandjatega, selgub siiski, et tööotsijate hulk ei ole praegu veel järsult kasvanud. Omavalitsustöötajate CVde pakid seega praegu veel lauanurgal ei kõrgu. Arvata on, et aktiivsus suureneb alles sügisel.

Kui palju leevendaks töökohtade kadumist plaan tuua maakondadesse üle osad riigiettevõtted? Avalikkuse ette on jõudnud valitsuse dokument, kus on näha  erinevad võimalused asutuste pealinnast väljaviimise kohta. Võrru tahetakse selle järgi tuua 160 töökohta keskkonnaametist, keskkonnainspektsioonist ja ilmselt ka keskkonnauuringute keskusest. Põlvasse plaanitakse viia 42 riigimetsa majandamise keskuse (RMK) ja 31 Erametsakeskuse töökohta.

Kui plaan realiseeruks, oleks võrukatel sellest palju võita. Keskkonnateemalist haridust antakse maaülikoolis, Lõuna regioonis peaks selle valdkonna haritud spetsialiste seega jätkuma. Rootsi kogemuse põhjal inimesed sadade kilomeetrite kauguselt tööle sõitma ei hakka, Tallinnast Võrru kolijate osakaal jääks aga ilmselt alla kümne protsendi. Ja Põlva, kuhu plaanitakse RMK ja Erametsakeskuse osalist kolimist, jääb siit vaid veerandtunnise autosõidu kaugusele.

Maavalitsuste kaotamise teine pool. Praegu puudub selge visioon ja sõnum, millised ülesanded omavalitsustele ikkagi üle antakse. Teadmata on, millisel määral jääb maakondadesse õigus otsustada keskkonna-, investeeringu- ja kultuuriprojektide üle. Kes jätkab maavalitsuste ja omavalitsusliitude ühiseid tavasid? Kuidas hakatakse jagama raha traditsioonidega tunnustus-, haridus- ja kultuuriüritustele? Kogu selles tohuvabohus plaanitakse järgmisel aastal tähistada suurejooneliselt Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva.

ARVAMUS