Menu

.      

25 aastat internetti

Eestisse jõudis internet 25 aastat tagasi, 1992. aastal. Maailma esimese mobiiltekstisõnumi saatis 3. detsembril 1992. aastal välja tehnoloogiafirmas Sema töötanud Briti insener Neil Papworth. SMSi sisu oli tagasihoidlik ja advendiajale kohane tervitus „Merry Christmas”, mis suundus arvutist inseneri telefoni Orbitel 901.

Võrumaa Teataja veebileht hakkas tööle 20 aastat tagasi, 16. septembril 1997. aastal. Kümme aastat tagasi, 2007. aasta aprilli lõpus pronksiöö ajal elas Eesti üle esimese poliitilistel eesmärkidel korraldatud küberrünnaku. Viis aastat tagasi ilmus esimene Võrumaa Teataja digileht.

Leicerteri ülikooli tudengid uurisid, kui palju paberit kuluks, kui kõik internetis olev välja printida. Nad andsid endale aru, et paberil ei olegi sellel kõigel praktilist väärtust, kuid ikkagi, kui palju oleks tarvis selleks paberit. Arvutused näitasid, et kuluks 68,1–136 miljardit A4 lehte. Selle paberi valmistamiseks oleks tarvis langetada kaheksa miljonit puud ehk 114 ruutkilomeetrit Amazonase vihmametsa. Printeritest ja tahmakassettidest ning selleks kuluvast ajast me siinjuures ei räägi.

Kuid on veel olemas ka niinimetatud tume veeb, mille sisu otsimootorid ei otsi, kuid mis olevat palju suurem kui niinimetatud nähtav osa. Kas me üldse suudame hoomata, mis on meie ümber ja mis suunas me liigume ja kui kaua suudavad inimvõimed sellest mitte haigestuda? Digimaailm areneb ka siis, kui me magame, sest teisel pool maakera on päev. Möödunud nädalal arutati kava püstitada Vana-Antslasse 120 000 eurot maksev internetimast, kuid sellest loobuti valguskaabli kasuks.

Tehnoloogia reaalne kasu- või kahjutegur selgub aastate pärast. Infotehnoloogia on ainult ühe inimpõlvkonna vanune. Nutitehnika kasutamisega võib kaasneda ka ohtlik sõltuvus, mida peab tulevikus ravima!? Uuringud on näidanud, et noored vaatavad päevas oma telefoniekraani keskmiselt 120 korda. Uskumatu.

Õhtul enne uinumist vaatavad noored viimasena oma telefoni ja hommikul on esimeseks asjaks taas ekraan helendama panna. Ema-isa on jäänud teisele plaanile. Inimeste eluiga küll pikeneb, kuid lapsepõlv lüheneb. See peaks meid kõiki mõtlema panema.

Eile algas kevad! Rõõmsat kevadet!

ARVAMUS