Menu

.      

Väimela turakad ja moodne kanalakompleks

  • Kirjutas Tiiu Ritari

ARVAMUS Lubatakse, et Väimelasse kavandatav Eesti suurim munakanafarm tuleb keskkonnasäästlik. Kuid mis maksavad lubadused kui dokumendid on segased.

Tartu mast likvideeris põhjatuule

Tuulteroosiks nimetatakse diagrammi, mis iseloomustab tuule suuna ja kiiruse jaotust antud kohas mingi pikema ajavahemiku (kuud, aastad) jooksul. Keskkonnamõju strateegilise hindamise (KSH) aruande lisas toodud Väimela tuulteroosi algandmed on saadud Tartu külje all Külitses asuvast mastist. Väimelast saab Külitse mastini üle 50 kilomeetri linnulennult ja  Külitse mast kuulub eraettevõttele OÜ Eesti Keskkonnauuringud. Võru mast on kõigest viie kilomeetri kaugusel siinsamas ja see on riikliku Keskkonnaagentuuri oma.

Miks Võrus asuva riikliku meteomasti andmeid ei kasutatud, miks need ei kõlvanud? Me ei tea seda. Müstiliseks teeb loo see, et Külitse masti andmete põhjal koostatud tuulteroosil puudub põhjailmakaare sektor. Mis tähendab, et Väimelas peaks esinema erakordne ilmastikunähtus – siin puuduvad täielikult põhjatuuled. Selle põhjatuuletu tuulteroosi on joonistanud OÜ Eesti Keskkonnauuringute Keskus, tema on ka Külitse masti omanik. Tuulteroosi leiab Väimela kanakompleksist eralduvate saasteainete heitekoguste uuringu osast  planeeringudokumentide seast.

Edasi lugemiseks palun logige sisse

Digilehe lugemisõigusega saab ligipääsu portaalidele vorumaateataja.ee ja
digileht.vorumaateataja.ee, mis sisaldavad kõiki artikleid, kaastundeavaldusi, kuulutusi ja reklaame. Lugemisõiguse saab vormistada SIIT.

ARVAMUS