Menu

.      

Nüüdisaegsed maskid

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

FOTO: Pixabay

JUHTKIRI Kui aegu tagasi olid elekter, internetiühendus, soe vesi ja muu selline luksus, siis nüüd enam mitte. Tänapäeval on inimkond jõudnud etappi, kus kõik eelmainitu on iseenesestmõistetav. Kahjuks ei ole vale väide, et inimene harjub kõigega. See ei ole pelgalt sõnakõlks selle kohta, et inimene harjub kehvades olukordades hakkama saama ja puudustega toime tulema, see käib ka heade asjade kohta.

Tänapäeva inimene, kes on nii pikalt koos elanud elektri ja internetiühendusega, ei oska isegi ette kujutada olukorda, kus neid enam ei ole. Loomulikult ollakse ju sellesama interneti ning televiisori vahendusel kuulnud võimalusest, et ühel hetkel võib tekkida olukord, mil meil ei ole ärgates vett, millega pesta või toitu valmistada. Või puudub võimalus tuld põlema lülitada või tuttavatele sotsiaalmeedias sõnumeid saata.

Ometi tuleb selline olukord ikkagi nagu välk selgest taevast. Kui ammu aega tagasi peeti utoopiliseks sellist võimalust, et saaks kellelegi sekundiga interneti teel foto saata, siis nüüd peetakse utoopiliseks võimalust, mil meil enam neid hüvesid ei ole. Võib ju palju rääkida maailma automaatseks muutumisest, sellest, kuidas kõige võimaliku jaoks on olemas robotid, kes saavad inimtööjõudu asendada. Olukorras, kus lülitub välja elekter ja internetiühendus lakkab töötamast, taandub kõik siiski inimjõule tagasi.

Siinkohal ei saa rääkida ainult sellest, et kõigi nende hüvede tagasisaamine taandub inimjõule, vaid ka kõik see, mis on meie ümber. Nii saadakse ka nii mitmeski majapidamises aru, et kui õhtune meelelahutus televiisori ja sotsiaalmeedia kujul kaob, kas siis nutimaskide tagant väljunud inimesed, kes elavad füüsiliselt ühe katuse all, teevad reaalselt seda teineteise või elektri ja internetiühenduse pärast.

Selles nii laialdaste võimalustega maailmas ei tohi jätta tähelepanuta, et kõik taandub inimestele. Kuniks inimkond suudab koos eksisteerida ka tühjas pimedas toas, teineteise kõrval, maskideta ja ikka õnnelikuna, siis on lootust helgeks tulevikuks. Juhul kui elektri väljalülitudes jututeemad, huvi teineteise vastu, mõistlikud tegevused ning arusaamine otsa saab, on tarvis oma prioriteedid ja lähedased kriitilise pilguga üle vaadata.

ARVAMUS