Menu

.      

JUHTKIRI Palga-, mitte tööpuudus

  • Kirjutas JUHTKIRI

Pixabay

Seoses üle maailma võimust võtva koroonakriisiga on päevakorda tõusnud ka tööpuuduse probleem.

Viiruse leviku tõttu on väga mitme tegevusvaldkonna töö häiritud või sootuks peatunud, mistõttu on väga palju inimesi nii Eestis kui ka mujal maailmas kaotanud oma püsiva sissetuleku ning töökoha. Tegelikult räägiti tööpuudusest juba enne kriisi algust. Ka siis ei olevat sobilikke töökohti piisavalt võtta olnud. Teisalt tegid hädakisa tööandjad, kes ei suutnud vajalikele ametikohtadele sobivaid töökäsi leida.

Siinkohal jäi mõistmatuks: kes luiskab?

Kui ühelt poolt on otsas töö, kuid teiselt poolt on lõppenud töötajad, siis ei tohiks ju murekohta ollagi. Paraku on ajaga selgeks saanud see, et tänapäeva eestlane ei otsi mitte tööd, vaid palka. On loomulikult õigustatud, et iga töö eest on tarvis maksta ka väärilist tasu ning palk on just see, mille nimel inimene end tööle minema sunnib. Töö on vajalik selleks, et olla kasulik ning et teenitud tasu saaks omakorda olla kasulik töötajale.

Praegusel ajal soovitakse aga palka ilma tööta. Töötegemine on muutunud teisejärguliseks ja keerulisemad ametikohad, millega kaasnevad sagedased tähtajad, närvipinge, ületöötunnid, vastutamine, pikad tööpäevad või mõni muu ebameeldiv nähtus, ei ole populaarsed. Veel enam, sellised töökohad on midagi, mida isegi ei peeta võimalikuks alternatiiviks. Tänapäeva inimene on arvamusel, et kui palk ei tule rahakotti ja pangakontole lihtsalt ja piisava puhkamisvõimalusega, siis ei ole töökoht töökoha nime vääriline ja tööotsija seda võimaluseks ei pea.

Aegu tagasi peeti töökoha kaotust isegi üheks peamiseks eneselt elu võtmise põhjuseks. Nüüd tööturul ringi vaadates on küll palju töötuid, kuid on palju ka vakantseid töökohti, mida keegi endale ei ihka. Paljudel jääb puudu küll oskustest, kuid enamik, kel on oskused taskus, ei soovi liialt pingutada. Pingeküllast töökohta peetakse mitte õnnistuseks igapäevase leiva kujul, vaid pigem oma tervise kahjustamiseks ja elu rikkumiseks. Seetõttu ei võeta selliseid pakkumisi isegi varuvariandi kaardina lauale.

ARVAMUS