Menu

.      

JUHTKIRI 2020

  • Kirjutas JUHTKIRI

Kuigi iga aasta on erinev ja omamoodi, siis on tänavune aasta viimasel ajal olnutest veelgi omapärasem. Veel aasta tagasi linnade keskustes seistes ja ilutulestikku nautides ning vastutulijaile head uut aastat soovides ning käteldes ja kallistades ei kujutanud keegi ette, et järgmisel aastal seda sellisel kujul teha ei olegi võimalik. Ka ei oodanud inimesed möödunud aasta detsembrikuu jõulupidusid nautides ja teinekord ka pahurdades, kuidas loosipaki tegemine on tüütu või et kuidas ükski pidukleit selga ei passi, et uuel aastal see melu unustatud on.

Uuel aastal on loodetavasti olukord normaliseerunud, kuid seda ei oska täpselt veel keegi öelda. Kas piisab tänamatule inimhingele ühest aastast, et aru saada seltskondade väärtusest? Või hoitakse kauem lõo otsas ning antakse õppetunde, et hiljem oleks kunagistest iseenesestmõistetavatest asjadest rõõm veelgi suurem ning siiram.

Aasta lõpeb igas mõttes väärikate numbritega. Lõuna-Eesti haigla on sündide arvuga kihutanud ajas tagasi. Koroonasurmade arvu ning haigestunute arvu ei ole veel võimalik minevikuga võrrelda. Neid poolt tuhandet uut ilmakodanikku meie koduhaiglas võisid analüüsijad küll ennustada, kuid neid üle seitset tuhandet koroonaviirusesse nakatunut ei osanud kellegi mõistus ega silmad ette näha.

Nii nagu igal aastal on paljud asjad saanud ajalooks ning on ka neid, mis on kahvatunud uute tuulte kõrval ja jäänud hoopiski tähelepanuta. Selge on see, et käesoleval aastal on iga üritus olnud omamoodi erakordne, sest muudetud on koosviibimise võimalusi ja vorme. Nutikamad on leidnud võimalusi ja laisemad on leidnud vabandusi. Pärast pikki kuid uues olukorras ollakse hakatud end juba ka mugavamalt tundma. Kui võrrelda kevadist olukorda aasta lõpuga, siis on olukord küll numbrite poolest palju hullem, kuid inimesed on õppinud kas just paremini, kuid kindlasti valutumalt toime tulema. Ei ole vale väide, et inimesele antakse kanda just nii palju, kui ta parasjagu kanda jaksab. Ju on eestimaalaste kandevõime kevadest tänaseni läbi teinud suurejoonelise tiigrihüppe. Millal tuleb piir, seda näitab aeg.

ARVAMUS