Menu

.      

JUHTKIRI Äkki õnnestub?

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Planeeritud tegevuste õnnestumise protsent on üldjuhul suurem kui nendel, mis on tehtud lihtsalt „las minna” meetodil. Siiski võib ka teisel juhul hea õnne korral märkimisväärseid tulemusi saavutada. On asju, mida ei tohiks teha nii suurt riski võttes, vaid mida peaks tegema kindla lahinguplaani ja eesmärgiga ning läbikaalutult. Kaasatud peaks olema isegi plaan B ja vajaduse korral ka C, juhuks kui A ei õnnestu.

Kas õnnemängu katsetada, selleks peaks luba andma tagajärgede vähesus. Oluliste tagajärgedega ja paljusid inimesi puudutavaid otsuseid ei tohiks teha huupi, et ehk õnnestub. Nii oleks tarvis õnnestumisele rohkeid panuseid tehes põhjalikult läbi kaaluda vaktsineerimisplaan. Seda eriti juhul, kui käepärast on vaktsiinidoosid, mida manustada, ning käepärast on ka riskirühm, kes peaksid vaktsiini saama. Otsuseid, mille tegemisel on üsna suur kaal, näiteks inimelud, ei tohiks kergel käel ja „äkki õnnestub” meetodil teha. Korraldus peaks olema hea eeltööga, kindla plaani ning mitme alternatiiviga, selge ning läbipaistev. Kasutada tuleks ära kõik variandid, mis soodustavad õnnestumist ja vähendavad ebaõnnestumist.

Inimloomuses on ka ihata improviseerimist, riskida ja nautida selle võrra võitu rohkemgi. Sellised eksperimendid oleks paslik jätta näiteks klassiõhtu või äärmisel juhul sünnipäevapeo planeerimise tarvis. Teisalt tundub, et suurürituse korraldamisel ollakse rohkemgi hingega juures, sest läbikukkumine oleks häbi. Olukorra käestlibisemine võib olla tingitud ka inimlikust hirmust ja teadmatusest. Peaaegu iga eestlane on ilmselt oma elus korraldanud vähemalt ühe (või lausa mitu) klassiõhtu, sünnipäeva, pulmapeo, suguvõsakokkutuleku või peielauagi. Kui mitu eestlast on aga korraldanud laiaulatuslikke vaktsineerimistalguid?

Teadmatus sunnib sageli peitu pugema ja minna laskma. Põõsas silmad kinni kükitades loodetakse salamahti, et plaan õnnestub. Kui ei, siis joostakse saba sorgus edasi ja loodetakse, et ehk keegi ei märganud ja ehk tuleb märkamatult ka teine võimalus selleks, et teha vigade parandus.


 

ARVAMUS