Menu

.      

Terviseamet: Eestis levib ka teine listeeriabakteritüvi

  • Kirjutas BNS

Foto on illustratiivne FOTO: Pixabay

Terviseameti andmetel levib Eestis lisaks M.V Wooli tehases leitud listeeriabakteritüvele ST1247 ka teine, veelgi rohkem haigusjuhtumeid ja surmasid põhjustanud bakteritüvi ST87, teatas neljapäeval ETV uudistesaade "Aktuaalne kaamera".

Kuna bakteritüvele pole leitud toidu-vastet, ei tea terviseamet, mille kaudu ST87 inimestes seas levib.

"Kindlasti seda listeeriat esineb Eestis ka mujal kui nüüd ainult ühes tehases või ühes tootes. Ma usun, et see tehas on nüüd puhas, aga see ei tähenda, et listeeria Eestist ära kaob. See sekventsi tüüp 87, ei ole selline, mida enne ei ole kuskilt leitud. Hispaanias, Saksamaal oli ka puhanguid selle sekventsi tüübiga kirjeldatud, et võimalik on, et ta on lihtsalt keskkonnas sage ja teda esineb mitmetes toiduainetes, mitte tingimata ühes kohas," rääkis Tartu Ülikooli meditsiinilise mikrobioloogia professor Irja Lutsar.

Lutsar lisas, et toiduvaste leidmine ei ole lihtne. Kuigi uue bakteritüve leidmine kinnitab, et listeeria ei pärine ainult M.V Wooli tehasest, siis ei saa pisendada fakti, et Wooli tehasest leitud bakteritüvi on ikkagi jätkuvalt inimesele ohtlik.

Riskirühma kuuluvad inimesed, näiteks rasedad, imikud ja eakad ei tohiks tarbida kuumutamata liha- ja kalatooteid. Kõige kindlam viis vältida listerioosi on neid tooteid enne söömist kuumutada.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD