Menu

.      

Venemaalt Eestisse peagi enam nii lihtsalt ei pääse

  • Kirjutas BNS

Justiitsminister Maris Lauri (RE) on andnud oma töötajatele kindla suunise saada neljapäevaks valmis piiriületuse eelnõu ning kõige karmimad sisenemisreeglid tulevad Delta (India) tüvest räsitud Venemaale ja valmiva eelnõu järgi võib viiruseolukorra halvenedes piiriületuse peatada, kirjutab Postimees.

Pärast juriidilist analüüsi teab valitsus, et Eestil on õiguslik võimalus nõuda Venemaa piiril negatiivset koroonaviiruse testi. Praegu saab Eestisse tulla idanaabri juurest juhul, kui näidatakse ette vaktsineerimistõend või läbipõdemise tõend. Vaktsineeritutele ei rakendu ka liikumisvabaduse piirang.

Politsei- ja piirivalveameti peadirektori asetäitja Egert Belitševi sõnul suurendab kolmandate riikide koroonatõendite kontrollimine PPA töökoormust. "Eesti väljastatud vaktsineerimistõenditel on QR-kood, mille skaneerimisel saab kiirelt kontrollida andmete tõesust ja ajakohasust. Kolmandate riikide kodanikele väljastatud vaktsineerimistõendid on sageli paberil ja ilma turvaelementideta, mille autentsuse kontrollimine on keerukas ja aeganõudev," rääkis Belitšev.

Belitšev ütles, et nõuetele mitte vastavaid või võltsimiskahtlusega vaktsineerimise, läbipõdemise või negatiivse testi tõendeid on ida- ja kagupiiril, varem ka Põhja regioonis ette tulnud. "Nende inimeste puhul on riiki sisenemine ka tõkestatud. Lisaks levib kuulujutte, et mõningates kolmandates riikides on võimalik vaktsineerimistõendeid soetada raha eest ilma tegelikku vaktsineerimiskuuri läbimata," sõnas Belitšev.

"Valitsuse istung on neljapäeval ja kõikide märkide kohaselt võib arvata, et selleks ajaks võetakse eelnõu vastu," ütles Maris Lauri Postimehele ja lisas, et töötajatele on öeldud, et eelnõu tuleks valmis saada võimalikult kiiresti.

Valmiva eelnõu järgi peavad kõik, kes tulevad kolmandatest riikidest, näiteks Venemaalt, ette näitama koroonaviiruse ninaneelutesti negatiivse tulemuse. Lisaks on Eestil võimalik kehtestada reeglid sisenemise tingimuste kohta: kui inimesed tulevad lennukiga Eestisse Venemaalt, peab neil juba olemas olema negatiivne koroonatesti tulemus. "Ja kui tullakse mööda maismaad, näiteks Narva piiripunktist, siis tehakse test piiril," selgitas Lauri.

Kui selgub aga, et test on positiivne, siis on Eestil õigus kolmandate riikide kodanikke mitte sisse lasta ja saata piirilt tagasi. Kui on tegemist Eesti elanikega, Eesti kodanikega või Euroopa Liidu kodanikega, tuleb nad kodumaale lasta – sel juhul rakenduvad neile liikumispiirangud ja muud meetmed, et nad teisi inimesi ei nakataks.

"Oma inimesed pääsevad loomulikult tagasi kodumaale, vaatamata sellele, kas nad on haiged või terved," ütles peaminister Kaja Kallas, lisades, et nakatunud Eesti inimesed peavad kodumaale saabudes jääma isolatsiooni.

Valitsus leppis kokku, et suure nakkusohuga riikidest Eestisse saabumisel aktsepteeritakse PCR-testi kõrval ka antigeeni kiirtesti. Kui esmase kiirtesti tulemus on negatiivne, tuleb isolatsiooniaja lühendamiseks teha kuuendal päeval PCR-test.

Esmaaspäevast kuni 11. juulini rakendub aga 10-päevane liikumisvabaduse piirang neile, kes tulevad Euroopa Liidu, Euroopa majanduspiirkonna ja Schengeni ala riigist, mille nakatumisnäitaja on üle 150 inimese 100 000 elaniku kohta viimase 14 päeva jooksul. Isolatsiooni jäävad järgmistest riikidest tulijad: Küpros, Portugal ja Ühendkuningriik.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD