Menu

.      

Kuum tee-ehitusesuvi Võrumaal

Lisaks Võru linnale, kus tänavu saab uue asfaltkatte Jüri tänav, teise asfaltkatte Kreutzwaldi tänav ning uuendatakse põhjalikult Vee tänavat ja Tartu, Vabaduse ning Liiva tänavate järvepoolseid otsi, käib juba suur tee-ehitus Mõniste–Ape maanteel ja ehitatakse ringi ohtlik Võru linnast väljuva Põlva maantee ning ringtee ristmik.

Kõige kallim tee-ehitus tänavu Võrumaal on Mõniste–Ape maantee ehitus, mille käigus rajatakse nii Eestis kui ka Lätis kokku ligi paarikümne kilomeetri ulatuses uut maanteed kokku ligi viie miljoni euro eest. Tegemist on tee-ehitusega, millesarnast pole Mõniste kandis aastakümneid nähtud. Üle mitmekümne aasta remonditakse Peeli ja Vastse-Roosa sillad. Mõniste–Ape tee on oluline ühendus Võru–Valga ja Riia–Pihkva maanteede vahel, kus liikleb üha enam raskeveokeid. Just seda teed hakkavad tulevikus kasutama rekkad, mis veavad Euroopasse pelleteid Sõmerpalu valda rajatavatest pelletitehastest.

Mõniste–Ape tee uuendamine loob uued võimalused ettevõtluseks, sest seni oli kehv tee nuhtluseks nii Mõniste kandi inimestele kui ka neile, kes tahtsid sedakaudu kaupa vedada. Ape–Mõniste teelõigu uuendamine peaks oluliselt vähendama koormust Võru–Valga maanteel ja suunama osa liiklust ümber Riia–Pihkva maanteele. Riia–Pihkva tee, mis Eesti osas Luhamaalt kuni Muratini on enam-vähem korras, ei kannata aga Veclaicene ja Sigulda vahel mingit kriitikat. Tänavu kavandab Läti riik Riia–Pihkva tee remonti Riia-poolses otsas ja on tõenäoline, et remondiga liigutakse aasta-aastalt edasi Pihkva poole. Riia–Pihkva maanteel on liiklus iga aastaga tihenenud ja on tõenäoline, et hea tee tihendab liiklust veelgi. Tihenev liiklus muudab väga perspektiivseks Misso tööstusala.
Lisaks on Võrumaal tänavu plaanis väiksemad tee-ehitustööd nagu Luhamaa maanteel Verijärve–Holsta lõigul 8600 meetri ulatuses katte uuendamine ning Kättsõ–Rõuge–Luutsniku maanteel Rõuge ja Haanja valla piiril 3000 meetri pikkuse teelõigu katmine asfaldi freespuruga, mis korjati üles Mõniste–Ape teelõigult.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD