Menu

.      

Võru mehed turnivad kõrgustes, et taastada vana kirikutorn

  • Kirjutas Heleri Lakur

Kõrgtööde ja teistegi ehituslikku taipu nõudvate kõrgobjektide tegemisel ei löö Võrumaa mees Juri Mirontšuk põnnama. Sel korral leiab teda toimetamas Sangaste kirikutorni tipus. Mõned päevad tagasi alustati Valgamaa ajaloolise kiriku tellingute ehitusega, et vahetada välja vaskplekist kuppel ja sarikad. Lõpuks kallutatakse mehe sõnul torn ka vinklisse, sest see olevat oma vanuse tõttu liiga ühele poole viltu. Fotod: AIGAR NAGEL

Tänapäeval tuleb mõningad tööd usaldada oma ala spetsialistidele, sest kõrgustes turnimine ei ole igale inimesele jõukohane. Kui ehitajaoskustega mehed on Lõuna- Eestis omast käest võtta ja kõrgusekartust nendega kaasas ei käi, saavad nii mõnedki muinsuskaitsealused objektid tublide töömeeste käe all taastatud.

Sangaste Kirik FOTO: Aigar Nagel

Muinsuskaitseamet eraldas 2019. aasta eelarvest Sangaste kiriku tornikiivri restaureerimiseks 40 000 eurot. Võrumaa ettevõtja, OÜ Edepol omaniku Virgo Eiche sõnul on eesmärk korda teha muinsuskaitsealuse kiriku kupli plekk ja seelikuosa. Puidust aluskonstruktsioonid on tööde tegija sõnul läbi mädanenud. „Meie ülesanne on see maha võtta, restaureerida ja uuega asendada,” sõnab Eiche. Ettevalmistustöödega alustati juba nädalapäevad tagasi.

Edasi lugemiseks palun logige sisse

Digilehe lugemisõigusega saab ligipääsu portaalidele vorumaateataja.ee ja
digileht.vorumaateataja.ee, mis sisaldavad kõiki artikleid, kaastundeavaldusi, kuulutusi ja reklaame. Lugemisõiguse saab vormistada SIIT.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD