Menu

.      

Rattatuur üllatas vigursõiduga

Pisikeste sõidu start, kus nii mõnigi vanem sai võhma proovile panna kaasa joostes ja oma võsukest toetades. Foto: KADRI NAGELRATTASPORT • Kolmapäeval anti start Antsla rattatuuri eelviimasele, Hauka laada etapile. Õhtul kella seitsmeks kogunesid nii ratturid kui ka vihmapilved, mis õnneks sadu kaasa ei toonud. Kokku osales aukartustäratav arv sõitjaid – 87 tublit pedaalijat.

Pisikeste starti läks trobikond väikest ratturit ning kohe kukkus ja katkestas üks õnnetu sõitja. Üldse oli seekord kukkumisi palju, õnneks lõppesid need vaid väiksemate marrastuste ja ehmatusega. Kõige väiksematel sõitjatel tuli läbida mõnesajameetrine ring, mis kulges Antsla kesklinna pargis.

Hauka laada etapp erines eelmistest stardi poolest. Kõigepealt alustasid sõiduga kooliealised lapsed, siis üksikstardiga sõitjad 16. eluaastast ja pärast üksikstarte said loa sõita pisikesed ratturid, kelle vanus jäi alla seitsme eluaasta. Üksikstarti soovisidki sõitjad, et proovida, kas nii on parem. Seeläbi jäävad ära sõidu jooksul tekkinud gruppide koos finišeerimised, mis ajavõtmise keerulisemaks muutsid. Samuti peavad sõitjad endast maksimumi andma, sest keegi ei tea, mitmes ta parasjagu on. Distantsi pikkuseks kujunes 27 kilomeetrit ja 7,8 kilomeetrit lastel.

Publiku hulgast oli kuulda pisut nurinat, et kurviga finišeerimine ei olevat just parim lahendus, sest sõitjate hoog on suur ja õnnetused on kiired saabuma. Nii mõnigi võistleja ei pannud lõpukurvi tähele ja põrutas parempöörde asemel hoopis otse. Õnneks said kõik ajad ilusti võetud ja segadust ei tekkinud.

Viimaseks jäeti kõige magusam ja keerulisem rada – vigursõit. Selles sõidus võistlesid rattatuuri tublid ja sportlikud toetajad, kellest lõpuks stardijoonele julges astuda kolm: Meelis Haugas Haugas Transpordist, Ester Hommik Antsla vallavalitsusest ja Aigar Grihin Antsla tarbijate ühistust. Au ja kiitus korraldajatele, kes suure innu ja pühendumisega vigursõiduks valmistusid. Kohale oli veetud terve autokärutäis kraami, mis üles sätiti.

Raja alguses ootasid võistlejaid koonused, mille vahel tuli sooritada slaalomsõit. Siis veidi kiirendust ja tavalist rattasõitu, et valmistuda takistusteks. Kõigepealt tuli väravate alt läbi sõita, siis liikuda purdele ja seejärel suunduda nelja paku juurde, millest kahele oli pandud veetops. Topse pidi tõstma ühelt pakult teisele ilma, et vesi vahepeal maha läheks või tops kukuks – see tunduski olevat raja kõige raskem ülesanne.

Pärast topsidega mässamist oli viimaseks ülesandeks ümber posti sõitmine, mille muutis huvitavaks ja keerulisemaks posti külge pandud nöör pudeliga, millest pidi tiiru tehes kinni hoidma. Viimase ülesande juures tuli posti küljes olev nöör sõlmest lahti ja üks võistlejatest kukkus.

Õnnetul kombel külili kukkunud Meelis Haugas tõusis püsti, kloppis riided puhtaks, jätkas sõitu ning tuli võitjaks. Teise koha sai Ester Hommik, kellele võisid saatuslikuks saada trahvipunktid veetopsi mahaajamise eest ning kolmandana lõpetas Aigar Grihin, kes samuti veetopsi ümber ajas.

Kõik sõidud olid põnevad ja kaasaelajad ergutasid raja ääres ikka kiiremini ja paremini sõitma. Jääme ootama viimast etappi, mis toimub 28. augustil Kaikal.


PILDIGALERII

TULEMUSED 

Kuni 4aastased tüdrukud: 1. Linell Hommik; 2. Delisa Värton; 3. Lisanna Haller. Kuni 4aastased poisid: 1. Patrik Pindma; 2. Steven Siska; 3. Oliver Kurg.  5-6aastased tüdrukud: 1. Andra Alliksoo; 2. Heleriin Hillak; 3. Sandra Puusalu. 5-6aastased poisid: 1. Andri Parts; 2. Paul Pruuli; 3. Karl Allikas.  7-9aastased tüdrukud: 1. Anette Merisalu; 2. Hellemai Haamer; 3. Helena Kannimäe. 7-9aastased poisid: 1. Kevin Värton; 2. Sten Aleks Saar; 3. Oliver Jõela.  10-12aastased neiud: 1. Kristin Valge; 2. Kertu Niit; 3. Airin Alliksoo. 10-12aastased noormehed: 1. Marko Kannimäe; 2. Herman Meier; 3. Kevin Krihin.  13-15aastased noormehed: 1. Timo Lešin.  16-40aastased naised: 1. Eike Laidver; 2. Elis Kannimäe; 3. Anne Kannimäe. 16-40aastased mehed: 1. Rinaldo Teder; 2. Sander Sabre; 3. Robi Niit.  41+ naised: 1. Anu Toomjõe; 2. Aive Laidver; 3. Ester Hommik. 41+ mehed: 1. Indrek Kelk; 2. Margus Merisalu; 3. Olev Kannimäe. • Eliit: 1. Taavi Kannimäe; 2. Janar Kannimäe; 3. Romet Niilus.

20 PÄEVA ENIMLOETUD