Menu

.      

Kallis toiduabi

Toiduabi kogused, mis tänavu tulevad toiduabina nii Võrumaale kui ka mujale Eestisse, on muljetavaldavad. Kui arvestada ühe kilo toiduainete hinnaks tinglikult üks euro, siis on ainuüksi Võrumaale tulnud koguse maksumus rahas 133 700 eurot ehk vanas rahas pea 2,1 miljonit krooni.

Kuigi poliitikud, kes maksumaksja kulul naudivad 5000euroseid reise, armastavad rääkida, et Eestis inimestel toiduga probleeme ei ole, on pildid reaalsest elust siiski hoopis teistsugused.

Eestis pole ebavõrdsus võrreldes ülejäänud maailmaga küll kuigi suur, ent seoses majanduskriisiga on suurenenud inimeste hulk, kes on jäänud tööta ja kellel on raske tööd saada. Seda eriti maapiirkondades, kus pärast põllumajandusliku tegevuse vähenemist pole midagi asemele tulnud.

Ametlik tööturu statistika näitab tööpuuduse vähenemist, aga tööpuuduse numbrid ei kajasta pikaks ajaks töölt eemale jäänuid.

Inimeste osalemist tööturul näitab tööhõive määr. Statistikaameti andmetel on see Võrumaal kümne protsendi jagu väiksem kui ülejäänud Eestis.

Näiteks möödunud aastal oli tööhõive määr Võru maakonnas 15–74aastaste elanike hulgas 53 protsenti ja kogu Eestis 61 protsenti.

Möödunud aastal vähenes Võrumaal töötute arv 800 võrra, aga mitteaktiivsete inimeste hulk suurenes 600 võrra. Mitteaktiivsed inimesed on pikaajalised töötud, kelle tööle saamise võimalused on vähenenud ja kes vajavad eri liiki abi, sealhulgas toiduabi.

Nagu rääkis Punase Risti Võrumaa Seltsi sekretär Riina Paat, tuleb tema töös ette juhtumeid, kus lapsed lähevad kodust hommikul kooli tühja kõhuga, ja on selliseid peresid, kes elavad toiduabi peal.

Eestis levinud suhtumise kohaselt on sellistel puhkudel tegemist luuseritega, kes ei väärigi paremat kohtlemist, kuna muidu nad harjuvadki abi saamisega ära ega püüdle enam parema elu poole. See võib olla tõsi, ent elu on mitmetahuline ning probleemid võivad tabada täiesti terveid ja tugevaid inimesi. Üks näide on endine valitsusjuht Mart Laar, kes korrigeeris tõsiselt oma ellusuhtumist pärast seda, kui jäi ootamatu ajurabanduse tagajärjel ratastooli.

20 PÄEVA ENIMLOETUD