Menu

.      

Suguvõsauurijad saavad tänavu kokku Võrumaal

Eesti Genealoogia Seltsi Võrumaa osakond. Foto: ERAKOGUKOHTUMINE • Täna ja homme toimuvad Võrumaal ülevabariigilised Eesti Geneoloogia Seltsi üheksandad suvepäevad, mida tänavu korraldab 2006. aastast tegutsenud Võrumaa osakond. Suvepäevalisi tuleb Tallinnast, Pärnust, Tartust, Viljandist, Valgast, Järva- ja Saaremaalt.

Suvepäevad

Suguvõsauurijatele tutvustatakse kahel päeval Võru linna ja selle ümbrust, Rõuge kaunist loodust ning Mõniste muuseumi. Võrumaa suguvõsauurijate sugupuudest on selleks ürituseks Võrumaa muuseumis üles seatud ka väike näitus. Lisaks sellele on EGeSil oma ajaleht Põlvnemislugu, millel seoses suvepäevadega ilmub Võrumaa erinumber. Seda lehte levitatakse ainult seltsi liikmetele.

Laupäeva õhtul toimub Väimela bistroos suvepäevaliste ühine vestlusring teemal „Võrumaa suguvõsad”, tutvutakse Võrumaa uurijatega ja kuulatakse, milliseid perenimesid võrulased
uurivad.

„Tahame teistele uurijatele näidata, kuidas Võrumaa rahvas elab, tutvustada oma osakonna tööd ja tegemisi, mida aastate jooksul teinud oleme,” ütles Võrumaa osakonna esimees Maimu Hinn, kes on osakonda seitse aastat juhatanud.

Suvepäevade avamine ja lõpetamine toimub Võrumaa Toidukeskuses.

Ajaloost

Eesti Genealoogia Seltsi Võrumaa osakond käib alates 2006. aastast kord kuus laupäeviti kokku saamas Võrumaa muuseumis. Seitsme aasta jooksul on suguvõsauurijad kuulanud huvitavaid uurimisega seotud loenguid ja õppinud gooti kirja, mis on vajalik oskus vanade kirikuraamatute lugemiseks.

Võrumaa osakonna liikmed on oma uuritud sugupuid tutvustanud mitmetel näitustel. Näitused on toimunud näiteks Mõniste muuseumis, Rõuge ja Urvaste kirikus ning Räpina koduloo- ja aiandusmuuseumis. 2010. aastal toimus Võrumaa muuseumis Vana Võrumaa sugupuude näitus, mis rändas edasi Põlva keskraamatukokku ja sealt edasi Vastse-Kuuste raamatukokku.

„Ükski teine osakond pole nii palju näitusi teinud,” sõnas osakonna esimees Maimu Hinn.

Eesti Geneoloogia Selts on tegutsenud üle 20 aasta. Eesti Genealoogia Selts koos Eesti Kodu-Uurimise Seltsi ja Eesti Muinsuskaitse Seltsiga annavad igal aastal välja oma aastaraamatu.

Osakonna tegevus

Võrumaa osakonnas on praeguse seisuga 28 liiget, kuid oodatakse juurde ka uusi huvilisi. Selleks tuleb kirjutada Võrumaa osakonna esimehele Maimu Hinnile: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud..

Kooskäimise eesmärgiks on mõtete vahetamine ja algajate uurijate abistamine. Kõik tegelevad oma sugupuu uurimisega, kõigepealt hakatakse pihta oma ema või isa sugupuude uurimisest, kust uuritakse järjest edasi. Kui tuleb seisak, siis hakatakse omavahel konsulteerima.

Võrumaa osakond on viimastel aastatel tutvunud erinevate Võrumaa kihelkondadega, kus on kevaditi käidud ka ekskursioonil. Nii on vaatluse all olnud juba Rõuge, Urvaste ja Vastseliina kihelkonnad.

Suguvõsauurijate soov on, et igal perel oleks kodus oma sugupuu, veel parem aga, kui oleks perekonnakroonika, kuhu tehakse pidevalt juurde täiendusi uute sündinud suguvõsaliikmete kohta.

20 PÄEVA ENIMLOETUD