Menu

.      

Selle suve kuumarekordid mõõdeti neljapäeval

Mäetalu Sepp Ahti töökojas. Fotod: KADRI NAGEL, ALEKSANDER PLADOLEITSAK • Sellega, et neljapäevane ilm oli selle suve kõige kuumem, nõustuvad kõik. Juba hommikul kella 9 paiku näitas kraadiklaas 24 soojakraadi ja higimullid hakkasid otsa ette kogunema. Kui Võrumaa Teataja toimetuse ruumides oli temperatuur tiksunud 30 kraadini ja tahtis viimsegi mõistuse ära viia, otsustasime minna vaatama, kuidas elavad need, kellel veel kuumem peaks olema.

Esimesema külastasime sepikoda Rõuges, kus Ahti Lind oma päevast vähemalt kaheksa tundi kuuma kolde ees veedab. Üllataval kombel ei kurtnud aga mees üldse. „See ju kivimaja ja ei lase kuumal päiksel lagipähe paista ega ruume ka soojaks kütta, heinateo ajal oli palju hullem olla,” sõnas Ahti. Siiski tunnistas mees, et ega väga hea just päeva lõpuks olla pole.

Töölised OÜst Greenproject võitlevad kuuma vastu jäätise ja veega. Ees vasakult Ando ja Martin. Taga Taavet, Sander ja Rauno.Tagasiteel Võrru oli Rõuges näha askeldamas töölisi, kes pidid oma päeva lauspäikese all veetma. Noormehed olid parajasti ametis munakivide paigaldamisega ohutussaarele. Palavuse kohta küsides ei kuulnud jälle nurinat, olgugi, et nii mõnelgi higimull otsa ees. Mehed tegid kuumadel päevadel tööd nii palju, kui jaksasid, ja püüdsid iga päev olenemata ilmast kella 8-8.30 paiku alustada. Nad töötavad haljastusfirmas ja seletasid mulle, et kui vahel on projekt, kus on tegemist musta mullaga, mis eriti päikest ligi tõmbab, siis on küll tööpäeva alustatud juba kella 4 paiku hommikul, et enne lõunat ja lauspäikest lõpetada. Kuuma vastu võitlemiseks pakkusid mehed välja retsepti: „Joome kõvasti vett ja sööme palju jäätist.”

Liivi toidusaali kokk Tiiu pliidi juures askeldamas.Kurtvat ei paistnud ka kokad Liivi toidusaalist. „Pole väga hullu, peame ikka vastu,” vastasid töökad naised, kui uurisin, kuidas palavusega võidu jaksatakse joosta. Pliidi ees tõusevad kuuma ilma korral temperatuurid veel kõrgemale kui tavaliselt. Samas on hea vahel külmkambris ennast jahutamas käia ja ka söögisaalis on võrreldes muude ruumidega täitsa hea olla.

Uurisime veel ka metsameestelt viimaste tööpäevade kohta ja saime ühtse vastuse, et neljapäeval näiteks trimmeriga töötavad võsalõikajad üldse tööle ei läinudki. Tõesti, ega 15kilose varustusega mööda metsi kõmpida pole naljaasi.

Võrumaa Teataja auto kraadiklaas näitas neljapäeval kell 15.21 temperatuuriks 35,5 kraadi.Ametlike andmete kohaselt mõõdeti selle aasta kuumarekord just neljapäeval. Kõige soojem oli Valgas, kus ilmateenistuse vaatlusjaam mõõtis pärastlõunal õhutemperatuuriks 32,5 kraadi. Valgale järgnesid Viljandi 32,3, Tõravere 32,0 ning Jõgeva ja Võru 31,9 soojakraadiga.

Eelmise aasta soojarekord sündis 29. juulil Ida-Virumaal Narva-Jõesuus, kus õhutemperatuur kerkis 33,4 kraadini. Eesti kõigi aegade soojarekord pärineb 11. augustist 1992, kui Võrus tõusis õhutemperatuur 35,6 kraadini.

Nii palavate ilmade puhul soovitatakse tarbida ohtralt vedelikku ja kehvema tervise korral püsida kodus. Samuti ei tohiks tähelepanuta jätta lemmikloomi, kes ka jahutust vajavad. Kindlasti tuleb meeles pidada, et lemmikloomi ja lapsi ei tohi sellise kuumuse juures autosse üksi ootama jätta.{jcomments lock}

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD