Menu

.      

Võrumaa metsades viidi läbi Scoutspataljoni BAM-seeria õppus

Scoutspataljoni võitlejad varitsemas Luhametsa kandis asuva talu sauna juures. Foto: Võrumaa TeatajaÕPPUS • Võrumaal oli eelmise nädala jooksul näha koptereid lendamas ja suuri Pasi soomukeid sõitmas – tegemist oli Scoutspataljoni BAM-seeria õppusega, mis lõppes neljapäeval ning jäi ühtlasi viimaseks, sest novembris läheb Afganistani viimane Estcoy üksus.

BAM toimus Võrumaal esimest korda, varem on õppused toimunud mujal Eestis. Scoutspataljoni baas asub Tallinna külje all Paldiskis. BAMi käigus harjutatakse järgmise rotatsiooniga Afganistani suunduva jalaväekompanii Estcoy-17 tegutsemist olukorras, mis on võimalikult sarnane Afganistani operatsioonile.

Seekordsest õppusest võttis lisaks kaitseväele esimest korda osa kaitseliidu Tallinna maleva Nõmme malevkonna miinipildujarühm, kes valmistub koos Scotspataljoni B-jalaväekompaniiga sügisel Balti riikides ja Poolas läbi viidavaks NATO kollektiivkaitseõppuseks Steadfast Jazz. Kaitseliidu miinupildurid toetavad manöövrit kaudtulega.

Õppusel osales kokku kümmekond soomukit ja kompanii jagu võitlejaid. Neile vastu mängisid islamistideks maskeerunud sõjaväelased. Kokku osales õppustel paarisaja võitleja ringis, lisaks neile viibisid kohal USA juhendajad.

„Harjutasime omavahelist koostööd ning manöövri läbiviimist kaudtule toetusega,” ütles Scoutspataljoni operatiivülem kapten Ranno Raudsik. Koostegutsemist harjutati Nursipalus erinevate drillide tasemel, kaitseliidu miinipildujarühma lahinglaskmised on planeeritud oktoobri esimesele nädalavahetusele ja viiakse läbi Sirgala harjutusalal.

Tulevase Eesti kontingendi ülema kolonelleitnant Maidu Allikase sõnul oli õppuse eesmärk rühmade ja kompaniide ettevalmistamine eelseisvateks ülesanneteks. „Suurt rõhku oleme pööranud tegutsemisele kõrgendatud IED-ohuga (IED – isevalmistatud lõhkeseade – toim) piirkonnas, suhtlemisele kohaliku elanikkonnaga ja info kogumisele, meditsiinilisele evakuatsioonile ja koostööle toetusüksustega,” sõnas kolonelleitnant Allikas.

Scoutspataljoni ülema major Andrus Merilo sõnul oli õppus edukas ja Estcoy-17 on vastutusala ülevõtmiseks valmis. „15. BAM, mis ühtlasi jääb ka viimaseks, on lisaks uue rotatsiooni valmisolekule näidanud kogemustepõhist arengut,” sõnas major Merilo.

Scoutspataljoni õppuse BAM idee autoriks on kapten Mart Sirel. Nimi tuleb kuulsast Siberi raudteest, mille ehitus oli tuntud oma raskuse poolest, nii nagu seda on Afganistani minejate õppus.

Hetkel Afganistani Islamivabariigis viibiv jalaväekompanii Estcoy-16 teenistusaeg lõpeb käesoleva aasta novembris. Julgeolekuvastutus Afganistanis antakse järgmisel aastal üle kohalikele üksustele. Sel sügisel algav rotatsioon jääb praeguste plaanide kohaselt viimaseks Eesti jalaväekompanii rotatsiooniks Lõuna-Afganistanis.

Steadfast Jazz on NATO kollektiivkaitseõppus, mille eesmärk on testida alliansi valmisolekut reageerida erinevatele sõjalistele ohtudele, et olla valmis kaitsma iga NATO liikmesriiki, viies läbi sõjalisi ja humanitaaroperatsioone üle terve maailma. Eesti annab algaval aastal NATO käsutusse jalaväekompanii, mis on võrdne meie osalusega Afganistani operatsioonil. NATO mereüksuste tegevuses osaleb miinijahtija Admiral Cowan. NATO reageerimisjõud on kõrge valmisolekuga maa-, mere- ja õhuväe ning eriüksusi koondav ligi 13 000 sõjaväelasest koosnev väekontingent.

20 PÄEVA ENIMLOETUD