Menu

.      

Tervis: Metsamoori kodu perenaine soovitab angervaksa

Lilleveepudelid, millest eeterlikku õli sisaldavat vett pihustades on võimalik saavutada sama kogemus nagu apteegieetrit ehk õukat tarvitades.    Foto: Võrumaa TeatajaLOODUSLIKUD TURGUTAJAD • Karula kandis Veetkal Metsamoori pereparki vedav Irje Karjus soovitab praegusel haigusteperioodil organismi turgutamiseks angervaksa, mis on looduslik antibiootikum.

Angervaksast tehtud teed saab juua või sellega keha määrida. Lastel aitab tõhusalt palaviku puhul angervaksateega ülemäärimine. Angervaksal on põletikuvastane ja palavikku alandav toime.

Angervaksa kahjuks praegu enam korjata ei saa, taimelt korjatakse tee tegemiseks õisi suvise õitsemisperioodi ajal. Praegusel ajal saab angervaksa apteekidest, kui endal varusid korjatud pole.

Angervaksale võib juurde lisada liivateed, millel on rahustav ja soojendav toime. Irje Karjus lisab, et enamikul Eestis kasvavatel taimedel ongi rahustav toime, välja arvatud mõned taimed, nagu näiteks piparmünt ja nõges, millel on ergutav toime.

Praegusel ajal tihti esinevate kõhuviiruste vastu aitab hästi tammekoor. Tegemist pole vanade tammede krobelise koore, vaid noorte tammede koorega, millele valatakse tõmmise tegemiseks kuum vesi peale ja lastakse tõmmata pool tundi, näiteks termoses. Tammekoores on palju parkaineid ja see aitab tõhusalt kõhulahtisuse korral.

Lisaks tammekoorele on looduslik ravim pajukoor. Pajukoort kogutakse kevadel. Pajukoor on looduslik aspiriin nagu angervakski. Pajukoor aitab vedeldada verd ja kiirendab ainevahetust. Seetõttu on pajukoor ka kiire palavikualandaja.

20 PÄEVA ENIMLOETUD