Menu

.      

Kas tõesti uutmoodi linnavalitsemine?

Võru uute võimukandjate reedel alla kirjutatud koalitsioonilepingust võib välja lugeda palju õilsaid kavatsusi ja uhkeid lubadusi. Nad lubavad lasteaedade renoveerimist ja lasteaiakohta igale Võru linna lapsele, kodanikualgatuste toetamist, kogukonna elu korraldamisel kaasa rääkida soovijate ühise laua taha toomist, linnavalitsuse peaukse avamist linnakodanikele, linna sihtasutuste nõukogude lihtliikmete tasude ärakaotamist, ülemaailmsete võrokeste kokkutuleku korraldamist, Tamula järvemuusikakontsertide taastamist, jõulist võitlust öörahurikkujate vastu, linnaliikluse ümberkorraldamist vastavalt linnaelanike soovidele ning avaliku välikäimla puudumise probleemi lahendamist linna keskuses ja Võru kalmistul. Need on vaid mõned punktid kolmeleheküljelises koalitsioonilepingus.


„Näis, kui kaua keegi tasuta tööd teha viitsib,” on juba uue võimu kriitikud sarkastiliselt märkida jõudnud, viidates sellele, et uue koalitsiooni sees on inimesi, keda ei tiivusta mitte ideed, vaid soe koht ja teenimisvõimalus. Anti Allas aga ülemeelitamisesse ega äraostmisesse ei usu. Ta ütleb, et on sotsides ja ka oma koalitsioonipartnerites 100 protsenti kindel. „Võiks välja jõuda aega, kus Võru linnavalitsemises on põhilised ideed, mitte äraostmine,” sõnas ta koalitsioonilepingu allkirjastamisel. On selline aeg üldse võimalik, teostatav? Võimust ilma jäänud julgevad selles kahelda ja teevad selleks ilmselt kõik, et partnereid omavahel tülli ajada. Neil on selleks oma põhjus – võimust ilmajäämise kaotuskibedus on suur.

Küllap ongi kolmiku jaoks määravaim küsimus see, kui kaua ja kindlalt suudetakse ühisele nõule jääda. Kokkulepe saavutati küll kergelt, kuid kas see jääb ka püsima?

Positiivse külje pealt võib öelda seda, et uus koalitsioonilepe on ilus ja kantud headest kavatsustest. Anti Allase, Anneli Oti ja Tõnu Jõgi silmad säravad ning neist hoovas reipust ja siirast usku oma ettevõtmisse. See on hea, sest mistahes plaanide või unistuste puhul on tähtis, et inimene ise neisse usub. Siis on ka nende teoks saamine palju kindlam.

20 PÄEVA ENIMLOETUD