Menu

.      

Väiksest on saanud suur

Väikse, paari tuhande elanikuga Sõmerpalu valla motoklubi on tõusnud paari aastaga enduurospordis tippu mitte ainult Eestis, vaid kogu maailmas, mis on tunnustus kogu Võrumaale. Ühtlasi näitavad Sõmerpalu motoklubi saavutused, et tahtmise korral on võimalik ka väikses kohas maailmatasemel edu saavutada.


Sõmerpalu motoklubi kasvandikust Aigar Leokist on saanud Eesti üle aegade kõige edukam motosportlane. Möödunud aastal enduuro tippklassis saavutatud pronks ja tänavu koju toodud hõbemedal räägivad iseenda eest. Lisaks on Eestis peale kasvamas teine enduurotipp – Aigari vend Martin, kes tuli tänavu nii Eesti, Läti kui ka Baltimaade meistriks.


Võrumaal on teisigi ettevõtmisi, mis on jõudnud maailma tippu. Näiteks müüb Sõmerpalu motoklubi üks toetajatest, Eestis suuruselt teiseks saetööstuseks kasvanud Toftan puitu teisele poole maakera, täpsemalt Jaapanisse. Toftanit võib pidada puidutöötlemisala maailma tipptegijaks, mille toodang jõuab pea kõigile mandritele.


Võru külje alt Meegomäe garaažist alguse saanud mitme punkti tundliku tehnoloogia arendaja Surface Labs (SLI) on huvi äratanud üle kogu maailma, näiteks ilmusid pärast aasta algul toimunud mobiilside maailmakongressi SLI kohta uudised Microsofti ja Nokia kõrval. Praegu kavandab SLI juht Raul Sõmer Võrru tehnoloogiakeskuse loomist, kus hakatakse muu hulgas arendama riigikaitse tehnoloogiat.


Kui arvestada, et Võru mehed juhivad Eesti üht edukamat ettevõtet – laevafirmat Tallink, mis peab ühendust Soome ja Rootsiga, ning Võru mees juhib riigi raudteefirmat, pole põhjust kahelda, et Võrus sünnivad lähitulevikus ettevõtmised, mis hakkavad ühendama Ida-Lääne vahelisi kaubavedusid. Võrul on unikaalne positsioon kahe suure hiiglase, Euroopa Liidu ning Venemaa ja Hiina vahel, kus pärast Venemaa liitumist maailma kaubandusorganisatsiooniga on kaubavedude maht järjest suurenenud. Mahtude suurenemisele viitab kas või tuliuute Mercedeste pidev vedu läbi Koidula piiripunkti ja autovedajate suurenev huvi Luhamaa piirkonna vastu.

20 PÄEVA ENIMLOETUD