Menu

.      

Eesti mehed – esimesel kohal maailmas!?

Margus Punab, meestearstieriala rajaja Eestis, meestekliiniku juht, kes töötab Tartus ja Tallinnas ning arstina tegeleb kõigi androloogiliste probleemidega, ütles nädala algul Tallinna ülikoolis isadepäevale pühendatud konverentsil, et Eesti mehed on eesnäärmevähki suremuses maailmas esimesel kohal. Tunnustatud meestearsti sõnul ei ole Eestis ühtegi meestele suunatud soospetsiifilist terviseprogrammi, samal ajal naistele on neid mitu. Sellest konverentsist on nüüdseks möödunud päevi. Riigi soovolinike kontor on aga vait. Võrdõiguslikkuse eest võitleja Marianne Mikko räägib rahast ja ainult rahast. Mehed, isad, sealhulgas üksikisad, vaikivad. Mehed ja isad on vaoshoitud ja lepivad olukorraga, et nad on maailmas esikoha saavutanud väga omapärasel moel – läbi suure suremuse eesnäärmevähki!?  

Siiski, siiski. Natuke optimismi ka. Mehed ja naised ei ole võrdsed ja see on nüüd nii-öelda teaduslikult tõestatud. Isadepäevaeelne ajakiri Imeline Teadus kinnitab, et meestel on parem kohatunnetus, mis olevat kaasa saadud aegadest, kui käidi oma koopast kaugele jahiretkedele. Mehed taluvad ka valu naistest paremini. Tavaliselt väidetakse, et kui mehed peaksid sünnitama, siis ei saakski nad lapsi valuhirmu pärast. Tänavu tekitas Inglismaa Leeds Metropolitan University teadlane Oras Alabas 124-le mõlemast soost katseisikule valu, vajutades neile nüri instrumendiga pöidla ja nimetissõrme vahel olevale lihale. Katse näitas, et naistel oli vaja suhteliselt nõrka vajutust, et nad tajuksid seda valulikuna. Mehed aga talusid oluliselt tugevamat vajutust. Sarnaselt on katsetatud valu tajumist, mida tekitavad külmus, kuumus, elektrilöök, ja mehed on tulnud võitjateks.

Ja muidugi see paljukorrutatud teema autojuhtimisest. Nüüd on katsetega tõestatud, et mehed oskavad kindlasti paremini ja kiiremini autot parkida kui naised. Selle tõestas ära Saksamaa Ruhri ülikooli doktor Claudia Wolf. Optimismi säilitamiseks on just seda eriti meeldiv teada, sest tõestajaks oli ju naine ja naisi tuleb ju uskuda. Mõnusat isadepäeva!

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD