Menu

.      

Võru kui katsepolügoon

Võrumaalt viimastel kuudel saabuvad uudised annavad märku, et Eestimaa jaoks on Võrumaast saamas omamoodi katsepolügoon. Nagu kunagi nõukogude ajal oli katsealuseks Virumaa, kus prooviti inimeste ellujäämispiiri tuvastada.

Kuidagi muud moodi ei saa põhjendada kaitseministeeriumi soovi, maksku mis maksab nii-öelda üle laipade Nursipalu harjutusväljakut laiendada. Kohalike elanike huvide ja arvamuse peale vilistati ning otsus sooviti volikogus jõuga läbi suruda. Kahjuks ei andnud jonnakad võrumaa inimesed järele ning seltskond, kes harjutusväljaku jõuga laiendamise eest volikogus seisis, sai valimistel nutuselt vähe hääli.

Või võtame sealsamas harjutusväljaku ligidal Vana-Nursi külas elava vanapaari, kes arvesti vahetuse ja sellega seotud ümberkorralduste tõttu peab juba teist kuud elektrita läbi ajama. Nad saavad hakkama! Tõenäoliselt annaks elektrita elamise perioodi veelgi pikendada ning katseid teha, kuidas inimesed sellega toime tulevad. Võimalik, et neid tulemusi on võimalik hiljem kusagil kasutada. Vanapaar talub seni pinget hästi, suurt kisa pole tõusnud. Aga kas see tähendab, et nii võibki jätkata? Olgugi et pereisa teenis nõukogude ajal raketiväeosas ja naine õpetas Võrus vene keelt, on nad ikkagi inimesed, keda tuleks väärikalt kohelda.

Nüüd on päevakorras Lõuna-Eesti haigla müük. Või õigem oleks öelda, et aktsiakapitali laiendamise sildi all otsustusõiguse äraandmine. Asjaomased seletavad, et kõike seda tehakse selleks, et Võrru tuua noori arste. Mida see tähendab? Arstinduses tähendab noor veel kogenematut, oma ameti õppijat. Niisiis on tulevikus kavas tuua Tartust noored arstid Võrru Võrumaa inimeste peal katseid tegema? Võrumaa inimene on vaikne, suurt lärmi ei tõsta, on kannatustega harjunud ja kannatab ära kõik järgneva.

Või võtame piiril toimuva, kus Võrumaa inimeste kannatus on viimase piirini proovile pandud. Üks inimene, Tiit Saar, küll hukkus pärast talle osaks saanud väntsutusi, aga ülejäänud püsivad elus. Mida kõike võrumaalane välja ei kannata!


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD