Menu

.      

Riik hävitab Võru hariduse traditsioonid

Eesti riigi sihikindel poliitika Tallinna eelistamise ning maaelu väljasuretamise osas on vilja kandmas: poed, postkontorid, pangakontorid ja sularahaautomaadid on maapiirkondadest kadunud, praegu käib suretamisprotsessi viimase osana koolide aktiivne sulgemine.

Ühelt poolt räägitakse valju häälega vajadusest omavalitsusi vähendada, teiselt poolt on haldusreform käinud aktiivselt juba viimased kümmekond aastat, aga väga vaikselt. Vaikselt on maapiirkondadest kadunud enamik asutusi, ühes sellega inimesed. Maapiirkondade väljasuretamine on olnud vesi Tallinna linna juhtide ning Soome, Rootsi ja Norra veskile. Tallinna ja naaberriikide õnn on Eesti maapiirkondade, kaasa arvatud Võrumaa, õnnetus.

„Mina ei ole Ansip!” teatas kolmapäeval toimunud erakorralisel Võru linnavolikogu istungil volikogu liige Erki Saarman. Tal on õigus – praegust laastamistööd Võru linna hariduselus ei algatanud
mitte eelmine võimuliit linnas, vaid seda tegid riigi juhid. Kui Võrumaa elu väljasuremise puhul kellegi peale näpuga näidata saab, siis on see Andrus Ansip.

Võib küsida, et kuidas nii? Kuidas saab Ansip elu Võrumaal mõjutada? Või vähemalt nii on Eesti riigi juhid ise end välja vabandanud: nemad ei saanud midagi teha, see on seotud ülemaailmse linnastumise ja teab veel millega. Ent selle udu taustal tekib küsimus, kas oli vaja lasta Eestis monopoolseks muutunud kahel suurpangal kõigele lisaks maapiirkondades oma kontoreid sulgeda. Miks ei olnud võimalik lasta monopoolseks muutunud kaubakettidel rajada kauplusi maapiirkondadesse? Miks koondati riigiasutuste tegevus Tallinna ja suurematesse keskustesse, kui oleks võinud näiteks maksuameti eeskujul tegevust üle Eesti hajutada? Miks lastakse maapiirkondades koole kinni panna, kui on teada, et see toob kaasa elanike lahkumise?
Neile küsimustele oleks hea saada vastuseid, aga neid ei ole enam võimalik saada, sest endine riigijuht Andrus Ansip, kes kannab arengu eest vastutust, põgeneb vastutuse eest välismaale.


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD