Menu

.      

Pääste- ja kiirabiautod said uue nutiseadme

Elvas tutvustas kolmapäeval päästeautole peale pandud seadet Tartu korrapidamisgrupi operatiivkorrapidaja Kaido Õunapuu. Foto: Võrumaa TeatajaUUS LAHENDUS • Kõik Eesti pääste- ja kiirabiautod said paar nädalat tagasi uue nutiseadme, mis aitab kiirendada abi jõudmist hädasolijate juurde.

Kui varem kasutasid kiirabi- ja päästeautode meeskonnad sündmuskohale jõudmiseks tavalist GPS-naviseadet ning sidepidamine häirekeskusega käis ainult raadio teel, siis nüüd on kabiinis EMT internetipulgaga ühendatud tahvelarvuti, kuhu laekub häirekeskusest info objekti asukoha ning selle ümbruses viibivate kiirabi- ja päästeautode kohta. Häirekeskus omakorda sai juurde võimaluse määratleda mobiiltelefoniga hädaabinumbrile 112 helistaja asukoht helistamise ajal, see võimaldab näiteks metsa sees kiiremini abivajajani jõuda. Varem tuli vajadusel helistaja asukohta leida tagantjärele ja selleks kasutada politsei abi.

Helistaja asukohta on võimalik määrata kaardil mobiilimasti piirkonna täpsusega. Kujutis: PÄÄSTEAMETMaailmas pole selline süsteem uus, aga Balti riikides on tegemist kõige innovaatilisema lahendusega, mille vastu on juba huvi tundnud soomlased. Seadmed said paar nädalat tagasi üle Eesti kõik 102 pääste põhiautot, 25 operatiivkorrapidajate juhtimisautot, viis demineerimissõidukit ja 96 kiirabibrigaadi käsutuses on hetkeseisuga 83 autot, millele on juba paigaldatud uus süsteem. Lõuna kiirabiautodel veel uut süsteemi peal ei ole. Tahvelarvutialused olid päästeautodele paigaldatud juba aasta aega tagasi, aga süsteemi testimisperioodi venimise tõttu pandi asi tööle alles nüüd.

Uut päästealast IT-lahendust esitleti kolmapäeval üle Eesti kõigis päästeameti häirekeskuse piirkondlikes keskustes. Võru maakond kuulub Elvas asuva häirekeskuse Lõuna keskuse alla. Elvas häirekeskuse Lõuna keskuses uut asja tutvustanud Lõuna keskuse juhataja Anne-Liis Taalmann ütles, et seni oli häirekeskusel kasutada samuti digitaalne kaart, aga see polnud nii funktsionaalne. Hädasolija asukoha määramiseks kasutati Delfi kaarti. Uus kaart põhineb maa-ameti kaardil, mis põhineb omakorda Regio üksikasjalikul kaardil, mida pidevalt uuendatakse. Uus süsteem võimaldab jälgida nii kiirabi kui ka pääste hädaabikõnesid ning kiirabi- ja päästeautode paiknemist. Nii on võimalik sündmuskohale saata selles piirkonnas kõige lähemal paiknevad masinad.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD