Menu

.      

Solovjov: Venemaa sanktsioonid Võru juustutööstust ei mõjuta

Võru Juustutööstuse toodangu vastu on huvi tundnud ka suured maailma jaekaupluste ketid. Maido Solovjov: „Piimasektor on hetkel kogu Euroopas väga haavatav, seda ka Eestis – Eesti tööstuste ja piimatootjate toodangust jõudis siiani ühel või teisel moel Venemaale ligikaudu 20 protsenti kogutootmisest. See turg kadus üleöö ja sellele lisaks on hinnad langemas ka muudel eksportturgudel, kuhu Eesti tööstused seni peamiselt brändimata kaupa müüsid. Need kaks asjaolu mõjutavad piimatööstuse võimet maksta toorpiima eest sama hinda, mida maksti kuu aega tagasi. Kui sellele lisanduks veel koduturu hindade langus, tähendaks see, et toorpiima eest tootjale makstav hind langeks tasemele, mille juures piimatootmine poleks enam võimalik.”  Foto: ERAKOGUVÕRU JUUST • Aasta tagasi Venemaa veterinaarameti kehtestatud piirangute tõttu on ettevõte tänaseks leidnud juba uued turud, ütles ASi Valio Eesti tegevjuht Maido Solovjov.

„Suurim kohanemisperiood jäi eelmise aasta suvesse,” rääkis Solovjov, „aasta jooksul oleme toodetavale juustule Venemaa asemel leidnud uued ekspordi sihtriigid nii Euroopa-siseselt kui ka väljaspool.”

Venemaa veterinaaramet peatas Valio Võru Juustutööstuse juustumüügi Venemaale juba mullu juulis. Venemaa veterinaaramet heitis Võru Juustutööstusele ette, et juust on toodud Soomest, aga pakendatud Eestis, tegemist on seega kolmanda riigi toorainest tehtud toodetega. Ühtlasi heitis Venemaa veterinaarameti raport Eesti veterinaar- ja toiduametile ette kehva tööd.

Mõned kuud tagasi kohtusid Suurbritannia jaekett Tesco ja Võru Juustu emafirma Valio esindajad, et arutada koostööd Forte Speciale juustu müügiks maailma suuruselt teise jaeketi kauplustes.  Valio Eesti hetkel teemat siiski täpsustada ei soovinud. „Tegemist on sellise informatsiooniga, mida tänases turusituatsioonis kommenteerida ei tahaks,” ütles Solovjov.

Valio Forte Speciale juust on hinnatud konkursil „Eesti parim toiduaine” tiitliga „Eesti parim piimatoode 2013” ning sai ka piimatoodete kategoorias Eesti Peakokkade Ühenduse liikmetest koosneva kokkade žürii lemmikuks.

Valio Eesti Võru Juustutööstus annab tööd ligi 130 inimesele, olles sellega Võru linna üks suuremaid tööandjaid. Ühes kuus toodab juustutööstus keskmiselt 700 tonni erinevaid juustutooteid. Ligi 90 protsenti Valio Eesti Võru Juustutööstuse toodangust müüakse Eestist välja ja sellega on Valio Eesti suurim kohalik juustu eksportija.

20 PÄEVA ENIMLOETUD