Menu

.      

Valio ei hakka Venemaale laktoosivaba juustu eksportima

Võru Juustutööstuse toodangu vastu on huvi tundnud ka suured maailma jaekaupluste ketid. Maido Solovjov: „Piimasektor on hetkel kogu Euroopas väga haavatav, seda ka Eestis – Eesti tööstuste ja piimatootjate toodangust jõudis siiani ühel või teisel moel Venemaale ligikaudu 20 protsenti kogutootmisest. See turg kadus üleöö ja sellele lisaks on hinnad langemas ka muudel eksportturgudel, kuhu Eesti tööstused seni peamiselt brändimata kaupa müüsid. Need kaks asjaolu mõjutavad piimatööstuse võimet maksta toorpiima eest sama hinda, mida maksti kuu aega tagasi. Kui sellele lisanduks veel koduturu hindade langus, tähendaks see, et toorpiima eest tootjale makstav hind langeks tasemele, mille juures piimatootmine poleks enam võimalik.”  Foto: ERAKOGU

Kuigi Venemaa otsustas taas lubada laktoosivabade piimatoodete importi, ei hakka Valio juustu Eestist Venemaale saatma, kuna viimane piiras nõuete mittetäitmisele viidates aasta tagasi Võru Juustutööstuse toodete impordi.

"Praegune otsus taasavada laktoosivabade piimatoodete import Venemaale ei ole tehasepõhine, vaid tooterühmade põhine. Seega hetkel juustude eksporti Venemaale me jätkata ei saa, küll aga jätkame Valio Gefilus laktoosivabade jogurtite eksportimist," ütles Valio Eesti AS-i tegevjuht Maido Solovjov BNS-ile.

"Juustuekspordi jätkumise ajalise perspektiivi kohta ei oska täpselt midagi öelda, loodame vaid, et ka see olukord laheneb peagi," lisas ta.

Venemaa kehtestas möödunud aasta detsembris viiele Eesti piimatööstusele impordipiirangud, viidates Tolliliidu veterinaar- ja sanitaarnõuete täitmatajätmisele.

Venemaa tühistas kolmapäeval laktoosivaba piima, seemnekartulite, sibulate, lõhe- ja forellimaimude, hübriidse magusa maisi ja toidulisandite impordikeelu.

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD