Menu

.      

Andmise rõõm on kõige suurem rõõm

Ameeriklaste poolt Pikakannu koolile sisustatud arvutiklass on näide sellest, et andmise rõõm on kõige suurem rõõm.

Nagu rääkis nädala algul USAst Colorado osariigist Denverist Võrumaal kohal käinud tarkvarafirma Maintenance Connection müügi- ja turundusdirektor Cary Yocum, on sellel 50 töötajaga firmal tava, et igal aastal üks protsent tarkvarast, tulust ja ajast annetatakse. Sellega seoses käib ligi 15 inimest reisil, et maailma eri paigus aidata neid, kes abi kõige rohkem vajavad. Käesoleval aastal leiti selleks kohaks Eesti, Võrumaa ja Pikakannu kool.

Yocum põhjendas heategevust asjaoluga, et nõnda on võimalik anda tagasi osa sellest, mis ettevõttele endale on antud. Samuti aitab see pöörata tähelepanu muule kui ainult firma enda asjad. „Reisides areneme kui meeskond,” märkis ta, „see aitab kliente paremini teenindada.”

USA firma tegevus näitab, et heategevus ei pea olema juhuslik, lähtuvalt mõnest üksikust appikarjest, vaid see saab olla süsteemne ja teadlik tegevus. Heategevuse muutumine teadlikuks aitab abistada neid, kes abi kõige rohkem vajavad, mitte neid, kes parasjagu kõige rohkem kisa tõstavad. Mis loomulikult ei tähenda, et kõige kõvemini kisajad ei pruugi abi vajada – lihtsalt mõned hädasti abi vajavad organisatsioonid ei pruugi olla väga häälekad.

Pikakannu kool Võrumaal sümboliseerib hästi nii kogukondliku aktiivsuse olulisust kui ka järjekindla tegevuse edu. Kool, mis oleks pidanud olema juba aastaid tagasi suletud, on püsinud elus ilma suure rahata tänu inimeste entusiasmile. Kehtib tõde, et need, kes end ise aidata tahavad, leiavad abi mujalt. Tähtis on tahe ja süsteemne lähenemine, nõnda on võimalik saavutada esmapilgul võimatuna näivaid asju.

Tänu entusiastlikule tegevusele on väiksel Pikakannu koolil kõik eeldused areneda kõige paremaks kooliks mitte ainult terves Eestis, vaid kogu maailmas. Nii et seda kooli käiakse uudistamas kõikjalt maailmast. Algus on juba tehtud ja hea tulemuse saavutamiseks polegi tegelikkuses palju vaja.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD