Menu

.      

USA vabatahtlikud tegid Pikakannu koolile kingituse

Heategevusorganisatsiooni MTÜ Serve The City üks eestvedajaid Joel Mayer Võrus Kagukeskuse juures koos Clicki poest soetatud arvutitega. Foto: erakoguHEATEGU • Öeldakse, et imesid pole olema, ent käesoleva nädala algul juhtus ime – nimelt sisustasid USA vabatahtlikud Pikakannu kooli arvutiklassi ning jõudsid veel ka värvida saali seinad.

Asi sai alguse sellest, et Tallinnas tegutseva heategevusorganisatsiooni MTÜ Serve The City üks eestvedajaid Joel Mayer on tööl USA tarkvarafirmas Maintenance Connection. Tarkvarafirmal on omakorda tava osaleda heategevuses ja kui Joel otsis võimalusi heategevuseks, sai ta kontakti Võrumaal Paidra järve ääres elava Lõuna-Aafrikast pärit misjonäri Kuzaan Vandenbergiga. Viimane soovitas omakorda abistada Võrumaal mõned aastad tagasi iseseisvat tegevust alustanud Pikakannu kooli.

USA firmast oli nädala algul esmaspäeval ja teisipäeval Pikakannu koolis kohal 14 inimest. Osa neist tegelesid arvutiklassi sisustamisega ja osa aitas kooli kunstiõpetaja Liisu Tooli juhendamisel värvida saali seinu, samuti mängiti Pikakannu kooli lastega.

Ameeriklased olid Eestist ja eriti Võrumaast vaimustuses ning kiitsid siinset puhast loodust.

Ameeriklased olid tänulikud, et Pikakannu kooli üks eestvedajaid Ave Tamra abi palus. Tamra ise ütles, et ameeriklased tahtsid kõike teha. „Pakkusime neile süüa,” rääkis Ave, „lisaks andsin igaühele tänutäheks purgi moosi ja Kait Tamra plaadi.” Tamra avaldas lootust, et peagi saab kool omale kiire interneti, sest vastav valguskaabel toodi suvel koolimajja sisse.

Esialgu oli plaanis koolile tuua üheksa tahvelarvutit, mis võeti kaasa USAst. Kohapeal selgus, et uuendamist vajaksid kooli lauaarvutid ning nõnda osteti Võru Clicki poest juurde veel 12 lauaarvutit, millest saadi veidi hinnaalandust. Lisaks paigaldati arvutitele tarkvara, pandi klassiruumide lakke kaks projektorit ja loodi üle koolimaja traadita interneti (wifi) võrk.

Ameeriklased, kes ööbisid Roosisaarel Kuningatalus, saabusid pühapäeva õhtul ja lahkusid Võrumaalt eile hommikul. Täna veedavad nad päeva Helsingis ja lendavad seejärel Frankfurti, kust edasi ootab teekond koju Denverisse.

Joel Mayer rääkis, et kokku on organisatsiooniga Serve The City liitunud Eestis üle tuhande vabatahtliku ja enamik projektidest viiakse läbi Tallinnas, Pikakannu kooli projekt oli esimene väljaspool Tallinna. Projekti kuludest valdava osa kattis firma Maintenance Connection, väiksema osa kool ise ning Kuzaan Vandenberg.

Võrumaal kohal olnud tarkvarafirma Maintenance Connection müügi- ja turundusdirektor Cary Yocum ütles, et talle jäi mulje, et Ave Tamra väga hoolib koolist, seetõttu pandi üles paarkümmend arvutit koos kaasaegse tarkvaraga ning sellest peaks jätkuma aastateks. Cary rääkis, et sellel 50 töötajaga firmal on tava, et igal aastal üks protsent tarkvarast, tulust ja ajast annetatakse. Sellega seoses käib ligi 15 inimest reisil, et maailma eri paigus aidata neid, kes abi kõige rohkem vajavad. Varem on käidud Mehhikos, Kambodžas ja Costa Ricas. Käesoleval aastal leiti selleks kohaks Eesti, seda tänu Joel Mayerile.

20 PÄEVA ENIMLOETUD