Menu

.      

Piir saab lõpuks pidama

Peaminister Taavi Rõivase ja kaitseminister Sven Mikseri seisukohti piiri tugevdamise osas tuleb ainult kiita – see suurendab oluliselt sisejulgeolekut Võrumaal.

Õigus on kaitseminister Sven Mikseril, kes ütles neljapäeval pärast valitsuse istungit, et piirileppe puudumine Venemaaga ei ole vabanduseks, et piiri olukorda panustamata jätta. Vastupidi – kui Eesti jätkab senises vaimus, siis pole Venemaal mingit vajadust juba aastaid ette valmistatud lepingut sõlmidagi. Nagu öeldakse: sogases vees on lihtsam kala püüda. Sarnaselt Eestiga on Venemaal piirivaidlus Jaapaniga, aga pole kuulda olnud, et Jaapan sellega seonduvalt oma piiri Venemaaga lohakile oleks jätnud. Vabandus pole seegi, et Venemaa Tartu rahulepingut ei tunnista – piiriäärsete inimeste turvalisus peab olema tagatud parimal võimalikul moel ja ebaseaduslikud piiriületused välistatud.

Praeguseni valitsev olukord, kus illegaalseid piiriületajaid tuleb üle piiri peaaegu iga päev, on sõna otseses mõttes lubamatu ja see pole millegagi vabandatav. Õnneks ei ole ebaseaduslike piiriületajatega suuremaid jamasid juhtunud, aga on selge, et Kagu-Eestis Venemaaga piirnevate omavalitsuste elanikud ei saa end sellises olukorras rahulikult tunda. Mis siis, kui üle piiri tuleb rahumeelselt käitunud vietnamlaste asemel mõni kõrilõikaja? Kas mõni poliitik julgeb sellisel juhul vastutuse enda peale võtta?

Peamiselt piiril valitseva korralageduse ja vähese piirikaitse võimekuse tõttu kaotas oma vabaduse kaks nädalat tagasi kaitsepolitsei töötaja. Pärast seda ei julge Eesti piirivalvuridki enam piiri lähedusse minna – tont teab, mis plaanid Venemaa asutustel olla võivad ja keda parasjagu tahetakse Moskvasse Lefortovo vanglasse saata! Ettekäände, nagu sellistel puhkudel tavaks, leiab alati.

Kõik märgid näitavad, et Eesti ja kogu Euroopa Liit on Venemaaga sõjas ning sellises erakorralises olukorras peab Euroopa Liidu piir olema eriti hästi turvatud. Kasvõi juba selleks, et kutsumata külalised märkamatult üle ei pääseks.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD