Menu

.      

Küttepuud Lätis poole odavamad kui Võrus, neli korda odavamad kui Tallinnas 2008

Neljapäev, 28. oktoober 2010

Võrkudesse pakitud küttepuud Filmer OÜ laoplatsil Võrus Pikal tänaval. Foto: Võrumaa TeatajaTOASOE ❯ Lätimaal piiriäärses Apes on lõhutud küttepuud poole odavamad kui mõnikümmend kilomeetrit eemal Võrus ning suisa neli korda odavamad kui Tallinnas.

Seda, et Lätis on lõhutud küttepuude hind 12–14 latti (264–308 krooni) ruumi ehk m3 kohta keegi avalikult ei räägi.

Nädalavahetusel Võrumaaga piirnevas Läti osas ringi sõites selgus, et seal pole selliseid küttekontoreid nagu Eestis, kust võib niiöelda ametlikult omale küttepuid osta. Info levib suust suhu ja talvepuid on võimalik osta tuttavate käest või ajalehekuulutuse kaudu. Ajalehekuulutuste peale helistades selgus, et lõhutud puid pakutakse Võrumaaga piirnevas Aluksne piirkonnas hinnaga 12–14 latti ruumi kohta, mis teeb lati kurssi 22:1 arvestades 264–308 krooni. Võrumaa Teatajale laekunud info kohaselt on sellise hinnaga võimalik Apest saada ka kuivi küttepuid. See on poole odavam kui Võrus, kus lõhutud küttepuid pakutakse laias laastus hinnaga 500 krooni ruumi eest. Tallinnas on lõhutud küttepuude hind kerkinud 1000 kroonini ruumi eest.

Lätiga piirneva Mõniste valla Metsavenna talu peremees Meelis Mõttus ütles, et pole Läti küttepuude hinnaga kursis ja pole ka Lätist puid ostnud, kuna tarbimine on väike. Samas tunnistas ta, et naabrimees Tarmo Loorits veab puid Lätist. Loorits omakorda ütles, et küttepuudega ta ei tegele, aga muidu on puud Lätis märksa odavamad kui Eestis. Seda on talle rääkinud tema lätlastest tuttavad. Näiteks 25 km Apest üle Riia–Pihkva niinimetatud kivitee Zeltinis, endise Nõukogude-aegse raketibaasi territooriumil asub kase küttepuude tehas. Samas tunnistas Loorits, et toomine maksab ka midagi ja kui transpordi hinda arvestada, teeb see Eesti hinna tasa.

Küttepuud on odavamad ka Läti piiri äärses Eestis. Jüri Tarraste, kes Mõnistes endale ja ka teistele vahetuse korras puid tegi, ütles, et hind tuli kuskil 300 krooni ringis ruumi eest. „See oli teene teene vastu,” rääkis Tarraste ja ütles, et müügiks ei läinud midagi.

Võrus küttepuude müügiga tegeleva Filmer OÜ küttepuude lao juhataja Olari Zuts rääkis, et kuiva lõhutud puud praegu üldse pole. On ainult kaminapuud võrgus, mille ruumi hind on üle 1000 krooni. Poolkuiva leppa müüakse hinnaga 400 krooni ruum. Läti odavamat hinda kommenteerides ütles Zuts, et näiteks hakkpuitu juba veetakse Lätist, küttepuude kohta tal andmed puuduvad. „Aga kui haket saab odavamalt, ega küttepuudega pole teistmoodi,” rääkis ta. Läti odavamat hinda põhjendas Zuts asjaoluga, et Lätis pole masu veel lõppenud, küttepuud antakse odavalt ära, tehakse palju metsa ning müüakse võsa. Eriti on seda märgata piirialadel.

Näiteks käivad Venemaal kütust toomas samuti põhiliselt lätlased, kes tekitavad Eesti-Vene piiripunktides järjekordi. Piiriäärses Lätis on enamus inimestest tööta, aga isegi Jurmalas ringi liikudes märkas Zuts, et pooled hotellid on kinni, samuti kaubamajad. „Nagu torm oleks üle käinud,” jätkas ta. Küttepuid on hea lihtne müüa, raha saab kohe kätte. Kel metsa vähegi on, löövad sae sisse, müüvad puud maha ning saavad maksud makstud.

Võru küttelaos, mida opereerib AS Kristeni Kütused maksab lõhutud ja märg leht-segapuu hinnaga 390 krooni ruumi eest.

Tallinnas on küttepuude hinnad 1000 krooni ringis ruumi eest. Näiteks Tallinna küttelaos Punasel tänaval maksab võrku pakitud lepapuu 35 krooni võrk, mis teeb ruumi hinnaks ligi 900 krooni. Kasepuu võrgus maksab 45 krooni võrk, mis teeb ruumi hinnaks ligi 1100 krooni.

Kütteladu opereeriva Veoguru OÜ juhataja Ivar Tuhkla ütles, et lahtist lõhutud halupuud polegi olnud ja seda tuleb otsida ajalehekuulutuste kaudu.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD