Menu

.      

Ettevaatust, kanep!

Olukorras, kus tavalise, niinimetatud meditsiinilise kanepi „probleem” on Eestis edukalt lahendatud, levib kulutulena kanepi sünteetiline vorm, mis on tavalisest mitukümmend korda kangem ja mille tarvitamine võib surmaga lõppeda.


Sünteetilise kanepi ehk spice’i tarvitamisega seotud õnnetusjuhtumid Eestis näitavad, kui vähe sellest ainest teatakse. Väidetavalt on spice Eestis ringelnud juba mitu aastat ja seda on olnud võimalik tellida populaarsetest Hiina netikaubamajadest, kuna kõiki aineid pole suudetud ära keelata. Maksu- ja tolliameti kinnitusel polegi kõiki aineid võimalik ära keelata, sest paljusid aineid kasutatakse tavalises elus muul otstarbel. Samamoodi pole võimalik ära keelata kummiliime, kuigi need sisaldavad psühhotroopseid aineid ja tekitavad kasutajal eufoorilise seisundi.


Kuivõrd narkootiliste ainete valik on viimasel ajal plahvatuslikult kasvanud ja kõiki aineid pole võimalik tuvastada, satuvad uude valgusse viimase aja salapärased surmajuhtumid. Näiteks oli kaks aastat tagasi Võru linnas ööklubist väljunud neiu kontaktivõimetu ja käitus imelikult, mis viitab teatud ainete mõjule. Teadaolevalt neiu organismist narkootilisi aineid ei leitud, aga olukorras, kus aineid on väga erinevaid ja neid on raske tuvastada, võib juhtuda, et ekspertiis ei suutnud ainet tuvastada. Maailmast on teada hulgaliselt juhtumeid, kus sünteetilise kanepi tarvitamine on lõppenud surmaga. Hiljuti sattusid Rakveres haiglasse noorukid, kes olid tarvitanud sünteetilist kanepit, kahe inimese seisund oli väga raske.


Kuivõrd sünteetilised mõnuained on leidnud oma tee igapäevaellu ja nende levik on väga lai, tuleb õnnetuste vältimiseks olla väga ettevaatlik ja tähelepanelik. Sünteetilise kanepi üks kõrvalmõjusid on ebaharilik ja ettearvamatu käitumine. Tõenäoliselt oleks saanud Võrus ööklubist jalutama läinud neiu elu päästa, kui keegi oleks ta klubisse tagasi talutanud või kasvõi kiirabi kutsunud. Raske uskuda, et kõik klubilised olid tol õhtul laksu all.

20 PÄEVA ENIMLOETUD