Menu

.      

Kelle saadad ennast esindama sina?

Alanud valimiskarussellis võib pea täitsa sassi minna. Reklaami tuleb söögi alla ja söögi peale ning kõik Toompeale pürgijad väidavad, et just nemad on meile kõige parem valik. Pakutakse raha, paremat elu ja ausamat asjaajamist. Samas on igasugu solvumised ja ülehüppamised poliitika sedavõrd naeruväärseks muutnud, et tekib tahtmine käega lüüa ning üldse mitte valima minna.

Samas on selge, et ega sellest, kui meie valima ei lähe, riigikogu uus koosseis valimata jää. Sellisel juhul valivad sinna enda arvates õigeid inimesi teised ja teevad seda ka meie eest. Võivad valida ka selle inimese, keda kõige viimasena riigikogus näha tahaksime. Seega võiks ikkagi valima minna, kuid otsust tehes talupojatarkust kasutada ja saata parlamenti inimene, kellest võrumaalastel ka mingit kasu oleks. Nüüd jääb vaid küsimus: kes see inimene oleks? Valik on suur. Suurparteide nimekirjade eesotsas on väärikad nimed. Reformierakonnas püüab võrukeste hääli siseminister Hanno Pevkur isiklikult, kes tundub täitsa tore ja viisakas inimene olevat. Ent eks olnud sama tore ka eelmistel riigikogu valimistel Võru hääli jahtinud Valdo Randpere, kes on nüüd Kagu-Eesti tolmu kandadelt pühkinud ja hoopis Lääne-Virumaal asjatab. Vaatamata lubadusele Võrumaaga sidet hoida ei viitsi ta enam isegi Võrumaa Teataja rubriigis „Riigikogulane vastab” küsimustele vastata. IRLi esinumbril Maire Aunastel on vähemasti Tsooru laada korraldamise kogemus ette näidata.

Säravate esinumbrite kõrval ei tasuks ära unustada Võrumaa enda inimesi – neid, kel saab ka pärast valimisi nööbist võtta, sest neil on siin kodu ja vähetõenäoline, et nad siit kohe Tallinna putkavad. Ülo Tulik elab ju siiani Väimelas ja Kalvi Kõva Rõuges, Ivari Padarist rääkimata. Niisamuti jääks siia pärast riigikokku pääsemist vastust andma Võru endised linnapead Anneli Ott ja Jüri Kaver ning väiksemate parteide võrukesed Piret Haljend ja Arno Sild. Vaevalt kaob kuhugi ära ka Liina Kersna, kelle pere suvekodu asub Vaabina lähistel.

Nii et valik on iseenesest lihtne, kallid valijad. Ainus pähkel, mis tuleb katki pureda, on: kes on see inimene, kes on väärt sinu nimel riigi kõige tähtsamaid otsuseid vastu võtma?

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD