Menu

.      

Lambakasvataja tunneb end lamba-aastal kindlalt

Lambad Tuuma talu laudas möödunud aasta suvel, mil talu pärjati aasta parima talu tiitliga.   Foto: JOOSEP AADERLOOMAKASVATUS • Täna tähistatakse Hiinas uue aasta algust ning vastavalt sealsele kalendrile on tänavune aasta rohelise puulamba (kitse) aasta. Ajal, kui piimanduses ning sea- ja veisekasvatuses valitseb langevate hindade tõttu paanika, tunneb lambakasvataja end suhteliselt kindlalt.

Möödunud aastal parima talu tiitliga pärjatud Varstu valla Kõrgepalu küla Tuuma talu peremees, Võrumaa üks suuremaid lambakasvatajaid Ants Schmidt ütles lamba-aasta algust kommenteerides, et erilist lamba-aasta tunnet polegi. „Aasta nagu teisedki oma tööde ja tegemistega,” märkis ta, „ning küllap lambaõnn on see, kui loomad on terved, ilmastik soosib suveks mahlakat rohukasvu ja talveks kvaliteetse sööda varumist ning sügisel õnnestub loomad realiseerida.”

„Et lihalambad liiguvad lääne suunal, pole sanktsioonide mõju lambakasvatajale nii tuntav kui piimatootjale. Minu teada pole Venemaale lammaste eksporti Eestist õnnestunud teostada,” kõneles Schmidt praegust olukorda kirjeldades, „heameelt valmistab hetkel laudas toimuv, pooled uted meie karjas on poeginud ja talled kepsutavad kevade ootuses.”

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD