Menu

.      

Ettevõtted pole 26-protsendiliseks palgatõusuks valmis

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

FOTO: VT

Reformierakond eeldab, et eestlaste palk tõuseb järgneva nelja aastaga 26 protsenti ja seeläbi ei vähenda kütuseaktsiisi tõus ostujõudu; toiduliidu hinnangul pole ettevõtted 26-protsendiliseks palgatõusuks valmis, kirjutab Eesti Päevaleht.

Ettevõtjad pole suureks palgatõusuks valmis, ütles Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp lehele. "Isegi kui me võtame praegu viimaste aastate statistika, kus tõesti on ka toidutööstuses palk umbes 5 protsenti aastas tõusnud, ei ole praegu palga 26-protsendiline tõus väga reaalne," lisas ta.

Koalitsioonilepet kirjutades on Potisepa sõnul siiski ka ettevõtjaid kuulda võetud ja valitsus kavatseb vähendada sotsiaalmaksu 1 protsendi võrra. "Aga esimene reaalne samm ehk 1-protsendiline langus on pigem kosmeetiline muutus," kõneles Potisepp. "Võib-olla ei ole päris aus, et ühe käega antakse ja teistelt kahe käega taskust võetakse; ettevõtjate seisukohalt mõjutab see kõiki tooteid ja teenuseid."

Potisepa sõnul valmistavad maksumuudatused ettevõtjatele muret ja hirmu tuntakse selle eest, mis tuleb järgmiseks. "Meile ei ole neid muudatusi esitletud koos analüüsiga, tahaks väga loota, et see analüüs on olemas," lisas Potisepp.

Statistikaameti järgi oli keskmine brutokuupalk 2011. aastal 839 eurot ning kui võtta 2014. aasta nelja kvartali keskmine ehk 1038 eurot, siis on aastatel 2011–2014 keskmine brutokuupalk tõusnud umbes 23,7 protsenti. See tähendab, et järgmise nelja aasta palgakasv peaks senisest 2–3 protsenti suurem olema.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD