Menu

.      

Lapsed väikesesse kooli!

Ajal, mil väikeseid koole riburadapidi kinni pannakse, on väga südantsoojendav kuulda, millise soojusega ühe väikese maakooli nii vanad kui ka noored vilistlased oma koolist kõnelevad. Erinevate põlvkondade esindajate jutt on sarnane – Osula kool on olnud läbi aegade lapsesõbralik ja ühtehoidev.

„Õpetajad istusid koos õpilastega söögilauas,” räägib 1940. aastatel Osula koolis käinud Ülo Merisalu. „Keegi kuhugi ei saatnud ega käskinud, iga asja jaoks oli aega just nii kaua, kui endal huvi oli,” meenutab seal 1980. aastatel kooliteed tallanud Evar Saar. „Õpetajad olid alati olemas, kui neid vaja oli, ja nii mõnigi neist oli pigem sõber kui õpetaja. Nad hoolisid igaühest ja andsid endast kõik, et saaksime tulevikus hästi hakkama,” ütleb mullu Osula põhikooli lõpetanud Hebo Rahman.

Kas ei kõla Osula kool kui unistuste kool, kus tahaks ka ise õppida? Väikeste koolide puhul kardetakse sageli seda, et nad ei ole sama heal tasemel kui suured koolid ja lapse tulevikuväljavaated ei pruugi olla nii head kui suures koolis õppinuna. Hebo Rahman, kel õnnestus kooliajal saada lausa kahe olümpiaadi vabariiklikusse vooru, lükkab selle hirmu veenvalt ümber. Tema jätkab oma haridusteed Tartus Hugo Treffneri gümnaasiumi loodussuunal ja räägib, et sai bioloogiapisiku juba viiendas klassis oma Osula kooli õpetajalt Kaja Parkerilt. See pisik saatvat teda siiani.

On tore, et leidub õpetajaid, kes suudavad oma õpilasi sedasi innustada, ning veel toredam, et neid leidub ka väikestes maakoolides, mille eelisteks linnakoolide ees on vaikne ja rahulik ruum õppimiseks, õpetajate aeg ja tähelepanu, individuaalne lähenemine õpilastele ning koolipere ühtehoid ja kokkukuuluvus. Võrumaal on mitmeid väikeseid koole, mida ähvardab sulgemine, kuid mil õnnestuks õpilaste arvu lisandumise korral kestma jääda ning olla ka edaspidi koolideks, kus õpilased õppida ja õpetajad õpetada tahavad. Osula kool, Pikakannu kool, Krabi kool, Meremäe kool, Misso kool – miks mitte panna oma laps või lapsed linna mammutkooli asemel just mõnda neist? Uskuge, teie lapsed tänavad teid selle eest!

20 PÄEVA ENIMLOETUD