Menu

.      

Suurõppus „Siil”

Foto: VÕRUMAA TEATAJA

ÕPPUS • Eile alanud suurõppus „Siil” andis endast märku ka Võrumaal. Meegomäel oli eile keskpäeval hästi jälgitav ründelennukite ülelend (pildil). Haanja kohal tiirutas transpordilennuk ja lõuna suunas liikus mitmekümnest sõidukist koosnev kaitseväe veokikolonn.

Õppusel Siil osalevad peale Eesti õhuväelaste ka liitlased Ameerika Ühendriikide, Saksamaa, Poola ja Ühendkuningriigi õhuvägedest.

Plaani kohaselt hakkavad Ämari lennubaasis õppuse ajal paiknema Ameerika Ühendriikide ründelennukid A-10, Poola ründelennukid Su-22 ja Suurbritannia õppelennukid Hawk, mis tegutsevad samuti ründelennukitena, teatas kaitseväe peastaap BNS-ile. Võimaluse korral osalevad õppusel ka alates mai algusest Ämaris baseeruvad Suurbritannia õhuturbehävitajad Eurofighter Typhoon.

Foto:Jaanika OjakõivÕhuväe pressiesindaja ütles BNS-ile, et USA ründelennukid A-10 Thunderbolt II tuli Eestisse Rumeenia õhuväe baasist Câmpia Turzii. Lennukid osalesid Rumeenias õppusel. Lennukite alaline baas on Ameerika Ühendriikides Arizona osariigis Davis-Monthanis. Suurõppusel Siil osalevad ründelennukid lahkuvad Eestist 13. mail.

Õppusel osalevad Poola ründelennukid jõudsid Ämarisse esmaspäeva keskpäeval ning kohal on ka Ühendkuningriigi õppelennukid.

Õppusel osalevad ka Saksa ning Poola raketiüksused, mis moodustavad Ämari lennubaasi õhutõrje.

Lisaks osalevad Eesti maaväe üksuste juures nii Eesti kui Saksa ja Suurbritannia õhuvägede õhutulejuhid. Tulejuhtide ülesanne on lahinguolukorras tegutseda eesliinil maaväe üksuste juures ning juhtida ja kontrollida õhusõidukite rünnakuid. Samuti on brigaadide staapide juurde saadetud õhuväe läviohvitserid. Kõikide õhuoperatsioonide planeerimiseks ja läbiviimiseks on loodud õppuse ajaks õhuväe juhtimiskeskus, mis peab õhuväe kõik erinevad elemendid üheks tervikuks kokku sulatama.

Õppuse Siil ajal kasutatakse keskpolügoonil lahingmoona ning sooritatakse madallende selleks ettenähtud piirkondades. Lennud toimuvad perioodil 4.-12. mai, peamiselt toimub lennutegevus ajavahemiku kella kaheksast hommikul kella kuueni õhtul.

Siil toimub iga-aastase Kevadtormi asemel ja seal on planeeritud osalema üle 13 000 reservväelase, kaitseliitlase, ajateenija, tegevväelase ja liitlasriikide kaitseväelase. Õppuse õnnestumisel on kõige olulisem osa just reservväelasel, kes moodustavad osalejatest üle poole.

Hiigelõppus lõpeb 15. mail.   

20 PÄEVA ENIMLOETUD