Menu

.      

Riigi Kinnisvara: gümnaasiumihoone ehitus pikeneb paari nädala võrra

Pildil on näha gümnaasiumihoone räästakarniisi taastamistööd. Foto: Võrumaa TeatajaKOOLIEHITUS • Võru riigigümnaasiumi hoone remondi tellija, ASi Riigi Kinnisvara hinnangul pikeneb riigigümnaasiumi hoone ehitus räästakarniisi varingu tõttu paari nädala võrra, aga kooli avamine 1. septembril ohus pole.

„On tõenäoline, et hoone ümbruse – haljastus, teed, platsid – valmimine pikeneb paari nädala võrra ehk augusti keskpaigani,” selgitas olukorda Riigi Kinnisvara kommunikatsioonijuht Madis Idnurm, „kindlasti ei ole ohus kooli avamine ja õppetöö algus 1. septembril ning lapsed saavad minna kooli nagu planeeritud.”

Idnurm märkis, et karniisivaringu vahejuhtum märtsikuu alguses ei ole seni ehitustööde lõpptähtajale märkimisväärset mõju avaldanud. Räästakarniisi renoveerimine on samas keerukas ning aeganõudev tehnoloogiline protsess, mistõttu lükkub edasi ka haljastuse ja teede rajamine, kuna neid ei saa lõplikult valmis ehitada enne, kui räästakarniisi ehitamiseks vajalikud tellingud on eemaldatud.

Idnurm tunnistas, et räästavaring tuli üllatusena – hoone erinevatel aegadel teostatud remonttööd ja eeltöö ehk projekteerimine sellele ei viidanud. Täiendavad tööd lähevad hinnanguliselt maksma 200 000-250 000 eurot, sõltuvalt valitavast ehitustehnilisest lahendusest. Täpne kalkulatsioon on koostamisel.

Juhtum juhtis õigel ajal ehk ehituse käigus tähelepanu olulisele kitsaskohale, et vana karniis ei pruugi siiski olla stabiilne ja ohutu. Sisuliselt tähendab see seda, et väärika hoone rekonstrueerimine võeti ette viimasel hetkel.

Vahepeal katusetööd peatati ning teostati kogu hoone perimeetril asuva karniisi ja maja ees asuva frontooni tehniline ekspertiis. Selle tulemusena otsustasid eksperdid, et hoone ohutu kasutamise ja muinsuskaitse all oleva hoone edasise säilimise seisukohalt tuleb kogu räästakarniis ja maja ees asuv frontoon (katuseviil) lammutada ning uuesti ehitada. Nimetatud restaureerimise lahendus on kooskõlastatud ka muinsuskaitseametiga, kelle ekspertidega on kogu protsessi vältel tihedalt koostööd tehtud.

Idnurm märkis, et ASile Riigi Kinnisvara, Võru linnavalitsusele kui ka haridus- ja teadusministeeriumile on ülioluline tagada väärikas ning ennekõike ohutu õpikeskkond uue gümnaasiumi perele, mistõttu ekspertide arvamusele tuginedes on oluline kogu karniisi tugevdamine, et vältida analoogse juhtumi kordumist aastate pärast. Uue lahendusena tuleb kogu hoone perimeetril karniis ja frontoon uuesti tellistest laduda ning karniisi püsimise kindlustamiseks valatakse tellistest karniisi peale täiendavalt betoonvöö.
Võru riigigümnaasiumil teostab ehitustöid AS Nordecon.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD