Menu

.      

Pangakontorid tuleb taastada

Eestis megakasumeid nautivad kommertspangad peaks lõpetama inimeste narrimise pangabussidega ja avama väiksemates kohtades uuesti pangakontorid, seda kasvõi mitme peale.

Pangakontorite sulgemine väiksemates kohtades, näiteks Antslas, oli häbiväärne. Kui veel mõni aastat tagasi oli Antslas lausa mitu kontorit, siis nüüd enam mitte ühtegi. Ühe oleks võinud mitme peale ikka alles jätta!

Pangakontorite sulgemine meenutab aega, kui Eesti alustavad mobiilifirmad rajasid igaüks eraldi üksteise võidu omale sidemaste. Lõpuks oli maste nii palju, et võrgud hakkasid teineteist häirima. Nii lepiti kokku, et maste kasutatakse koos, mis langetas võrgu rajamise ja haldamise kulusid mitu korda ning võimaldas kokkuvõttes pakkuda klientidele paremat hinda.

Pangad juba teevad koostööd, näiteks toimib ühine sularaha- ja ühine kaardikeskus ning sularahaautomaatide ja makseterminalide ristkasutus. Pangakontorite osas millegipärast niikaugele ei jõutud – igaüks pressis oma kontoreid avada. On selge, et väiksemas kohas on igal pangal eraldi kontori pidamine liigne luksus – kliente lihtsalt ei jagu. Samas mitme peale kokku, kui veel väiksemad pangad punti võtta, tasub ka väiksemates kohtades kontori pidamine kuhjaga ära.

Teine, mille pangad on kahe silma vahele jätnud, on nutitelefonide kasutamine. Noored kasutavad telefoni meelsasti, aga noortel on pangaga vähe tegemist – neil lihtsalt pole raha. Vanematel inimestel kipub raha üle jääma, näiteks hoiustamiseks, aga neile pole pangakontorite kõrval eriti uusi võimalusi tutvustatud. Vaata Maailma sihtasutuse korraldatud nutituur on selles osas väärt ettevõtmine. Sellest tasuks astuda veel samm edasi ja teha eraldi eakatele mõeldud nutitelefoni äpid, mida oleks lihtne kasutada ning millega saaks teha kõiki olulisemaid toiminguid mugavalt ilma kodust väljumata.

Pangad, mobiilsidefirmad ja telefonimüüjad peaks pead kokku panema ning eakatele looma mugava pangalahenduse. Eesti e-riik võiks olla kõigi, ka eakamate inimeste päralt.{fcomment}

20 PÄEVA ENIMLOETUD