Menu

.      

Bussisõit läheb lõpuks odavamaks

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Alates sügisest jõustuva ühistranspordiseaduse muudatuse ja sellega seoses turule tulevate uute tulijatega võib bussisõit üle pika aja taas odavamaks minna. See on eriti hea uudis väljaspool Tallinna, kaasa arvatud Võrumaal elavatele inimestele.

Ühistranspordiseadus toob kaasa turu avanemise. Ent erinevalt elektriturust, kus hinnad pärast turu avanemist tarbija jaoks hoopis kerkisid, tõotab bussituru avanemine tuua kaasa hindade mitmekordse languse. Näiteks Tallinn- Tartu liinil, kus varem maksis pilet ligi kümme eurot, pakub uus tulija Superbus hindu alates kahest eurost ehk viis korda odavamalt. Tavahind hakkab olema tõenäoliselt kolme kuni viie euro ringis, aga seegi on poole odavam kui praegu. Superbusi tulekus ei maksa kahelda – see firma tegutseb edukalt juba Šotimaal (Manabus), Poolas (Polskibus) ja Soomes (Onnibus) ning Eesti turule laienemine on loogiline samm. Firma esindaja väitel käivad praegu läbirääkimised liinilubade saamiseks ja odavad bussid tahetakse liinile tuua juba suve lõpus.

Seoses uute tulijatega on olemasolevatel turuosalistel läinud rabelemiseks. Näiteks pikalt Eesti turul tegutsenud aktsiaseltsi Sebe tütarfi rma Eesti Buss on andnud mõista, et pärast turu avanemist võivad hinnad tõepoolest langeda. Samas võib konkurentsi tihenemine Tallinna, Tartu, Narva ja Pärnu vahelistel liinidel tuua kaasa muudatusi muudel liinidel. Näiteks on Eesti Buss sulgemas alates septembri keskpaigast mitmeid reise, mis on vähem tasuvad, nende seas mõned Võru ja Tallinna vahelised reisid. Otsest seost nende reiside sulgemise ja turu avanemisega pole välja toodud, aga on tunnistatud, et turu avanemine võib tuua muudatusi ka muudel liinidel kui suuremate linnade vahel.

Kui bussifirmad keskenduvad üksteise üle trumpamisele suuremate keskuste vahel, võib juhtuda, et ühendused Võru-suguste väiksemate linnade vahel jäävad kehvemaks ning võrulaste võimalused Tartusse saada ei pruugi enam nii lihtsad olla. Erinevalt Põlvast ja Valgast puudub Võrul Tartuga raudteeühendus.

{fcomment}

20 PÄEVA ENIMLOETUD