Menu

.      

IRL: Allas tõstab Võrus vee hinda

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Aktsiaseltsi Võru Vesi süda Kirumpääi Fotod: VÕRUMAA TEATAJAARUPÄRIMINE VÕRU LINNAPEALT

Võru linnavolikogu IRLi fraktsiooni esimehe Tarmo Piirmanni hinnangul on sotsiaaldemokraadist linnapea Anti Allas otsustanud veehinna tõusu läbi suruda vahendeid valimata. Piirmanni hinnangul saab ainult nii hinnata linnapea vastuseid talle veehinna tõusu kohta esitatud arupärimisele.

„Ta on hinnatõusu püüdnud avalikkuse eest varjata, ta on selle läbisurumiseks avalikkust eksitanud ja pole isegi volikogu liikmete küsimuste peale esitanud ühtegi selget põhjendust, miks on hinda vaja tõsta just nüüd, just nii palju,” lausus Piirmann.

Ta tuletab meelde, et Võru Vesi on monopoolne ettevõtte, mis on linna omandis just seetõttu, et teenida avalikku huvi, milleks on praegusel juhul võimalikult soodne veehind tarbijatele.

„Veehinna tõus lööb kõige nõrgemaid kõige tugevamalt. Soovitan kõigil linnakodanikel meeles pidada, et hinnatõusu surus läbi Anti Allase linnavalitsus, suvatsemata seda isegi volikogu liikmetele sisuliselt põhjendada,” ütles IRLi fraktsiooni juht.

Piirmann tuletab meelde, et Võru veeettevõte kuulub linnale 92,14 protsenti, selle üldkoosolek on ainuisikuliselt Allasele alluv abilinnapea, ettevõtte nõukogus on kolm linnavolikogu liiget ja ettevõtte ainus juhatuse liige kuulub Võru volikogusse.

IRL on tema sõnul hinnatõusu vastu, vähemalt seni, kuni seda pole volikogus avalikult ja argumenteeritult arutatud.

„Praegu arvab Allas, et linlaste ja ka naaberomavalitsuste elanike taskust võib raha ära võtta seda neile selgitamata ja seda nendega arutamata. Linnapea soov on lihtsalt pumbata vee-ettevõttesse rohkem raha, kõik muu on tema jaoks kõrvaline,” lausus Piirmann.

Konkurentsiametile aprillis esitatud hinnataotluse põhjal soovib Võru Vesi tõsta Võrus, Võru vallas ja Antsla vallas kraanivee hinda 10,8 ja reovee kanalisatsiooniteenuse hinda 25 protsenti.

Linnavalitsus ja Võru Vesi ei teavitanud avalikkust konkurentsiametile esitatud hinnatõusust. IRL esitas selle kohta arupärimise pärast seda, kui ajakirjandus oli toonud hinnatõusutaotluse avalikkuse ette.

Linnapea vastuses IRLi fraktsiooni küsimusele (Kuna volikogu tervikuna ei ole hinnatõusu taotlemisest informeeritud, siis kes andis linna poolt sellele taotlusele heakskiidu?) on jäänud selgusetuks volikogu, linnavalitsuse ja ASi Võru Vesi omavahelised suhted.

Vastusest jääb mulje, et AS Võru Vesi on eraomanikule kuuluv ettevõte, kes toimetab vaid eraomaniku tahtmist mööda.

Linnapeale peab meelde tuletama, et abilinnapea Kalev Ilvese isikus on sada protsenti ASi Võru Vesi üldkoosolek, ettevõtte nõukogus on kolm linnavolikogu liiget ja ettevõtte juhatuse liige on volikogu liige. Tegu on monopoolse ettevõttega linnas, mis on linnaomandis just seetõttu, et see ettevõte teenib avalikku huvi, milleks on soodne veehind linnakodanikele.

Kui linnapea arvab, et kõiki linlasi puudutavad otsused ei peagi saama vähemalt poliitilist heakskiitu volikogult, siis tekib paratamatult tunne, et linnapea peab volikogu vaid kummitempliks, kes ei peagi andma arvamusi ja hinnanguid ega ka nõusolekut.

Lisatud linnavalitsuse vastused IRLi arupärimistele. Lisainfo: Tarmo Piirmann, tel 5347 6506.

{fcomment}

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD