Menu

.      

Varstu vald. Beti Raam, sündinud Kraav 90

Beti Raam oma ligemale 60 aastat koduks olnud toas käsitööd tegemas. Foto: ANDREI JAVNAŠANSÄDEINIMENE • Varstu raamatukogus on jõuludeni avatud suurejooneline Beti Raami käsitöönäitus, mis algab lugemissaalist ja lõpeb laste mängunurgas. Raamatukogu juhataja Merike Kender tutvustab erinevates tehnikates valminud käsitööd. Kui jõuame töödeni, kus juures aastaarv 1940, selgitab Merike Kender: „Need tikandid on Beti Raam teinud enne sõda, kui ta oli kuuenda klassi õpilane.”

Varstus teavad kõik, kus elab hiljuti 90 aasta juubelit tähistanud Beti Raam – Pilpakülas asuvas ainukeses kahekorruselises majas. Maja trepikojas on palju postkaste, kuid üks neist on eriline – riidest ja kaunistustega. See saab olla ainult Beti Raami ise valmistatud käsitööpostkast, mille sarnast ei ole kusagil mujal. Beti Raam on kodus oma värviliste lõngakerade keskel.

„Käsitööd õpetas ema, Kaika koolis oli käsitööõpetaja Emma Lüüs, ja nii mulle see töö meeldima hakkaski,” rääkis Kobelas sündinud Beti Raam. „Kui abiellusin, siis kolisin Tahevale, sealt Matsile ja lõpuks Varstusse Pilpakülla. Kõik need elukohavahetused olid seotud abikaasa Lembitu töökohtadega Võru metsakombinaadis. Terve Pilpaküla tosin maja pani metsakombinaat püsti väga lühikese ajaga.”

{fcomment}

20 PÄEVA ENIMLOETUD