Menu

.      

Meremäe vald. Rein Kooser: nii taime- kui ka loomakasvatus kiratsevad

Lõuna-Antsu talu pidav Rein Kooser koos loomalauta majandava noorema poja Valteriga. Fotod: FOTOSFERA / ANDREI JAVNAŠAN

• Lõuna-Antsu talu sai loomalauda projekti kaasavaraks •

TALUMAJAND • Meremäel koos poegadega Lõuna-Antsu talu pidav Rein Kooser tegeleb peale taimekasvatuse teist aastat ka loomakasvatusega, mõlemas põllumajandusharus on tema sõnul praegu rasked ajad. Mitmekülgne mees lööb kaasa ka valla lumetõrjetöödel, on priitahtlik pritsumees ja jahimees ning osaleb kahe leelokoori töös.

„Praegu ei lähe mitte üheski põllumajandussektoris hästi,” lausus tuhandet hektarit maad omav Kooser. „Isegi Meremäe valla lume lükkamisega ei saa lisaraha teenida, sest viimased talved on olnud lumeta. Töömeestel on aga pered ja palka tuleb kõigest hoolimata ikkagi maksta.”

Lõuna-Antsu talu põhilised põllukultuurid on taliraps, talinisu, oder ja hernes. Tänavu plaanitakse ka uba maha panna, kartulikasvatus turu puudumise tõttu lõpetatakse. „Olukord on tegelikult kõikides harudes hull, hinnad on väga madalad,” ütles Kooser. „Lihtsalt hädaldamisest on asi kaugel.”

Erinevaid kultuure kasvatatakse Kooseri sõnul selleks, et riske hajutada. „Kord läheb ühel paremini, kord teisel.” lisas ta. „Võib öelda, et põllumajandus on meie jaoks ilmastikust sõltuv õnnemäng erinevate kultuuridega, seda õnne peab kõvasti olema.”

20 PÄEVA ENIMLOETUD