Menu

.      

Muutustest Võru vabaajakeskuste maastikul

Just selles Lembitu tänava hoones asus varem Tiku ja Taku mängutuba. Foto: MAILIT PAJUMÄNGUKOHAD • Alanud kooliaasta algul on paslik uurida, millised vaba aja veetmise võimalused siinkandis on. Kui aktiivse puhkuse teema all räägitakse Võrumaa puhul tavaliselt liikluslinnast, Nõiariigist või näiteks Pokumaast, siis seekord keskendume Võru linnale. Kuhu viia lapsed Võrus mängima? Kus oleks ka ise samal ajal hea aega veeta? Kus pidada lapse sünnipäeva? Heitkem pilk peale.

Olles ise ligi kuus aastat Võrus elanud, jääb mulje, et lastele küll mõeldakse, aga seda kas liig väiksel määral või on põhjus selles, et tegijatel saab ruttu ind otsa. Kohvikutes-pubides on mängunurgad peaaegu et olematud, hea vähemalt, et söögikohtades enamasti ikka beebitoolid olemas on. Ent kuidas on lood mängutubadega?

Tiku ja Taku mängutuba suletud

Selle Räpina mnt 14 hoone teise korruse akende taga asub Võru hetke armastatuim mängu- ja sünnipäevade pidamise koht – Kratikeskus.  Foto: MAILIT PAJUTervelt viis aastat tegutses Võrus Lembitu tänaval Tiku ja Taku mängutoa nimeline koht. Seda vedas Aivi Zuts, kelle sõnul oli koht esimestel aastatel väga populaarne. Laste sünnipäevi peeti seal palju ning samas käisid lapsevanemad seal ka niisama oma lastega tihti mängimas ja meelt lahutamas. Külastajate seas oli ka lasteaiagruppe. Zutsi sõnul tegi seda näiteks Rõuge lasteaed lausa regulaarselt.

Aivi Zuts ütles, et ka hoidmisteenust võeti üsna sageli. Vähemalt üks laps päevas oli ikka alati hoida. Tihti lihtsalt juhtus nii, et mõne lapse ema, kellel mees parajasti Soomes, Norras või Rootsis, pidi minema linna asju ajama ja nii oli hea laps mõneks ajaks mängutuppa hoiule jätta. Maja oli lahti teisipäevast reedeni ja sünnipäevi võis pidada ükskõik mis päeval. Suuremaid-väiksemaid mänguasju oli seal palju ja tuba lastepärane, kuid tuli ette isegi seda, et mõni täiskasvanu soovis kohta sünnipäevapeo pidamise kohana kasutada.

Tiku ja Taku mängutuba tuli aga ühel päeval sulgeda, sest 2010. aasta juunis avatud vaba aja keskuse, millel nimeks Kratikeskus, edu oli väga suur ja samas oli pärast viie aasta pikkust mängutoa pidamist asi end Zutsi jaoks ka ammendanud. Nii ongi see väike ja tore mängutoake paraku nüüd juba mõnda aega kinni ning jääb inimeste mälusse nagu needki toredad kohad, kus on lapsed saanud vanasti ilma rahata mängida – endise lastepoe Otto-Triin, Semu kaubamaja ja Kagukeskuse lastekaupluste nüüdseks kaotatud tasuta mängunurgad.

Kratikeskusel uued omanikud

Endise Tiku ja Taku mängutoa vastas tegutseb Võru loovuskool. Ka seal on olemas mängutuba, kuid seal saavad seda kasutada need lapsed, kes on tulnud beebi-, laulu-, kandle- või mängukooli tundi. Mängutoas on tahetud vahel ka sünnipäeva pidada – umbes korra-paar aasta jooksul – ning seda on pakutud sama hinnaga, mis Tiku ja Taku mängutoas (kolm tundi 25–30 eurot sõltuvalt päevast).

Mõnevõrra kallim on sünnipäeva pidamise hind menukas Kratikeskuses – esmaspäevast neljapäevani 45 eurot, reedest pühapäevani ja riigipühadel 55 eurot, lisatund kümme eurot. Keskusel on alates sellest kuust ka uued omanikud – Egle Luik ja Elvi Melts. Vana omanik ei lahkunud enda sõnul selle pärast, et lapsi oleks vähe mängima toodud või sünnipäevi vähe korraldatud, vaid ta soovis lihtsalt midagi muud tegema hakata. Melts ja Luik on aga väga teotahtelised ja ideedest pakatamas. Neile meeldiks Räpina maanteel asuvat üle 200 ruutmeetri suurust Kratikeskust veelgi laiendada, sest seal on praeguseni tühjalt seisnud ruume, mida oleks hea kasutada. Elvi Melts tahaks tulevikus ühes neist näiteks soolakambri avada, sest kunagi on ta Võrus Jüri tänaval seda teenust pakkunud ja inimesed on hiljem selle järgi väga palju küsinud, sest Võrus keegi praegu soolakambri teenust ei paku.

Egle Luik sooviks samuti kohta põnevamaks teha, näiteks tahab ta Kratikeskusesse täispuhutavaid batuute juurde lisada. Kuna ta on õppinud lasteaiaõpetajaks ja varasemalt ka Võru Sõlekese lasteaias töötanud, tahaks ta kindlasti Kratikeskuses hakata pakkuma lastehoiu teenust. Endine koha omanik seda teenust ei pakkunud, sest väga selle järgi ka ei küsitud.

„Hoiuteenus on kindlasti plaanis,” rääkis nelja lapse ema Egle Luik, „samas tahame keskuses hakata läbi viima igasuguseid lasteüritusi – kutsuda kohale näiteks kohvriteatrit, korraldada jõulu-
pidusid.” Melts, kes on Luige ema, lisas, et tore oleks igasuguseid rahvakalendri sündmusi erinevate ürituste näol tähistada.

Tegutsenud vaid nädala, on Luik ja Melts väga rõõmsad – Kratikeskus on juba praegu kuni oktoobri keskpaigani sünnipäevapidude broneeringutega täidetud. Niisama mängimiseks on koht praegu avatud vaid reedeti, kuid juba pea tahaksid naised keskust kolmel päeval nädalas lahti hoidma hakata.

Kui küsisime Egle Luigelt ja Elvi Meltsilt, kas Võrus võiks lastele olla ka mõni suurem mängukoht ehk midagi sarnast liikluslinnale või Cantervilla mängumaale, leidsid naised, et kindlasti võiks. Ka neile endale meeldiks midagi sellist vedada. „Oleme väga arenemisvõimelised – meil on Võru lähedal ka maakodu, kus on palju maad, mäed ja järv, nii et mõtlemisainet on,” rääkis kunagi aastaid kokana töötanud Melts. Tema sõnul keskendutakse esialgu aga ikka Kratikeskuse arendamisele ja appi tuleb ka tema mees, kui on kusagil midagi parandada vaja, ning Egle kolm kooliealist last.

Kratikeskuses on palju erinevaid mänge nii suurtele kui väikestele ja seal on hea olla kõigil. Uuendused on aga alati teretulnud, nii et jääme ootama! Kõik meiega suhelnud endised ning praegused mängutoaomanikud leiavad aga üht – mängutubasid ja sünnipäevade pidamise kohti on Võrus ilmtingimata vaja, sest sihtgrupp on selleks kindlasti olemas. Pole ka imestada, sest näiteks ainuüksi alla 15aastaseid on Võru linna elanike registris üle 2000.

20 PÄEVA ENIMLOETUD